Antalet rapporterade huggormsbett har slagit rekord. Foto: TT

Rekord i antalet samtal om huggormsbett

Uppdaterad
Publicerad

Giftinformationscentralen har fått in rekordmånga samtal om huggormsbett i juni, rapporterar Sveriges Radio Kalmar. Förra månaden mottogs totalt 340 samtal, jämfört med 260 stycken under motsvarande period 2019.

– Vi är inne i vår högsäsong och juni 2020 har vi haft fler samtal än någon tidigare registrerad månad. Det är väldigt mycket huggormsbett nu, säger Erik Lindeman, överläkare på giftinformationscentralen till SR.

Blodtrycksfall, kräkningar, svullna luftvägar och diarré är några av de symptom som kan uppstå efter ett huggormsbett. Enligt Erik Lindeman är det däremot väldigt ovanligt att människor dör av ett huggormsbett.

– Jämfört med ormar i Australien eller Indien är huggormen en förhållandevis trevlig varelse. Men det är ganska allvarligt att bli huggormsbiten, säger han.

Gör tomten orm-ovänlig

Det säkraste sättet att göra tomten ormfri är att se till att den inte är attraktiv för ormarna.

Du kan till exempel:

  • Ta bort rishögar
  • Sätta finmaskigt nät för hål i husgrunder
  • Kontrollera näten för källarventiler
  • Hålla gräset kortklippt
  • Se till att komposter och lövhögar inte ligger intill husen.

Huggormen är liksom alla övriga reptiler är fridlysta i Sverige. Det betyder att man inte får döda en orm och man får heller inte plocka upp eller flytta på den. Enda undantaget är om man har huggorm på sin tomt. Då får man fånga in och flytta på ormen och om ingen annan lösning finns, får du döda huggormen.

Källa: Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.