Rekordår för tarmparasit hos barn

Uppdaterad
Publicerad

Tarmparasiten springmask drabbar allt fler och framför allt barn i olika åldrar. En explosionsartad ökning förra året lär fortsätta i år, då det vanligaste medlet mot springmask till råga på allt tog slut på våra apotek.

Springmasken är en vit, någon centimeter lång och trådsmal rundmask som lever i tarmen. Den lägger sina ägg i ändtarmsöppningen, vilket vållar så intensiv klåda att det är svårt att låta bli att klia sig där bak.

Genom att studera försäljningen av läkemedel mot inälvsmask och mäta antalet sökningar på ordet ”springmask” på nätet har parasitologen Johan Lindh vid Uppsala universitet räknat ut att ungefär 200.000 personer varje år drabbas av parasitangreppen. Men förra året ökade dessa med häpnadsväckande 40 procent.

Större barngrupper

– Jag vet inte varför och kan bara gissa. Det kan handla om större barngrupper i förskola och fritidsverksamhet. Vi kan också ha passerat en kritisk punkt där ökningen inte har gått att hejda. Den senare teorin betyder att förekomsten av springmask åter kommer att slå rekord 2015, säger Johan Lindh.

Han har också registrerat säsongsvariationer när det gäller springmaskangrepp.

– Antalet drabbade är alltid högst under fjärde kvartalet och lägst under kvartal tre. Min gissning är att barnen stannar mer inomhus under årets tre sista månader och lättare utsätter sig för smitta.

Springmasken sprider sig lättare inomhus. Den kan finnas på exempelvis leksaker och i sängkläder och vanligt damm.

Läkemedlet tog slut

Förutom obehaget och klådan är springmask dock ofarlig för människor. Det vanligaste läkemedlet heter Vanquin och är receptfritt. Ett annat heter Vermox men kräver recept.

I början av mars tog Vanquin helt slut på apoteken. Det berodde både på produktionsstörningar hos tillverkaren Meda/Recip och på ökad efterfrågan.

– Men sedan någon vecka kan vi åter leverera utan begränsningar, försäkrar Medas talesperson Paula Treutiger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.