Rekorddyr diesel inför midsommar Foto: Fredrik Persson/TT

Rekorddyr diesel inför midsommar

Uppdaterad
Publicerad

27.36 kronor – så mycket kostar nu en liter diesel hos de ledande drivmedelsbolagen. Priset är det näst högsta som någonsin uppmätts för dieseln efter en höjning med 40 öre på torsdagen.

Man får gå tillbaka till rekordnivån den 9 mars, då dieselpriset var uppe på 28:22, för att hitta ett högre pris än nu.

Dyrare dollar

Att dieselpriset når upp mot denna rekordnivå beror i huvudsak på att oljepriset fortsätter att stiga på världsmarknaden – i kombination med en rekordhög efterfrågan samt att färre investeringar sker i nya tillgångar, enligt Christian Kopfer som är råvaruanalytiker på Handelsbanken.

– Den finansiella oron som har infunnit sig på marknaden har även påverkat den svenska kronan negativt och vi har tappat rejält mot den amerikanska dollarn. När oljepriserna sätts i dollar slår det direkt mot dieselpriserna, säger Christian Kopfer.

Samtidigt sänks bensinpriset med 25 öre till 23.33 kronor.

– Bensinpriserna och dieselpriserna brukar hänga ihop men det beror också på hur kombinationen mellan efterfrågan och utbud ser ut mellan de två. I grund och botten ser man en klar anledning till att drivmedelspriserna ska upp generellt eftersom kronan har försvagats så pass kraftigt de senaste veckorna, säger Kopfer.

Drygt 400 kronor dyrare

Priset på diesel och bensin har stigit kraftigt i år, bland annat sedan energipriserna globalt lyft till följd av Ukrainakriget och sanktioner mot Ryssland. Trots att den svenska skatten på både diesel och bensin sänktes i maj har priset med dagens höjning ökat med 35 procent sedan årsskiftet.

Ökningen innebär att priset för att fylla en tank på 60 liter diesel har ökat med drygt 400 kronor till 1 642 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer