Drivmedelspriserna har ökat kraftigt i år. Etanol E85 har ökat mest i procent. Foto: TT

Rekordhöga priser – dieseln nu över 19 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Drivmedelspriserna höjs återigen och nu spränger dieseln 19-kronorsvallen och etanol har ökat mest i år i procent. Ökningen för etanol är över 30 procent.

En liter diesel kostar efter senaste höjningen på onsdagen 19:17 kronor, upp 20 öre litern. Bensinen lyfts 10 öre till 17:59 kronor, enligt de rekommenderade priserna på bemannade stationer.

Bakom de rekordhöga priserna ligger framför allt stigande världsmarknadspriser på olja, som ligger på den högsta nivån på tre år.

– Under 2021 har råoljan gått upp ungefär 60 procent i prisökning, säger Sofie Quant, kommunikationschef vid Drivkraft Sverige.

Branschen uppger även att regeringens åtgärd för att främja användningen av biodrivmedel, den så kallade reduktionsplikten för bensin och diesel även är en bidragande orsak till de kraftiga höjningarna på drivmedelspriserna i år. Åtgärden innebär att alla drivmedelsleverantörer varje år måste minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel genom inblandning av biodrivmedel.

– Biodrivmedel är dyrare än fossila drivmedel och det bidrar därför också till en kostnadsökning.

Etanol ökar mest

Redan före höjningen på onsdagen har snittpriserna på drivmedel ökat kraftigt i år. Bensin 95 hade ökat med 19,7 procent i genomsnitt från januari till oktober enligt OKQ8:s pris.

Diesel hade ökat med 25,5 procent och miljöbränslet etanol, E85, hade ökat med 31,7 procent, vilket är den största ökningen, procentuellt sett.

– Det är världens mest använda biodrivmedel och det är en internationell produkt som handlas på en global marknad och i oktober ökar ofta priset på etanol eftersom man övergår i en vinterkvalitet och blanda i lite mer bensin. Det kan också få en prispåverkan, säger Quant. 

Bensin 95: 17,59 kr +10 öre

Diesel: 19,17 kr + 20 öre

Etanol E85: 15,19 kr + 20 öre

Fordonsgas: 20,24 kr/kg + 30 öre

Källa: OKQ8 rekommenderade priser

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.