Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sparekonomen Nicklas Andersson listar sina tre bästa spartips. Foto: TT/SVT

Rekordhögt sparande på bankkonton

Publicerad

Hushållen sparade rekordmycket på sina bankkonton istället för börsen under andra kvartalet i år. Ekonomerna tror att inflationen, elpriserna och en kraftig nedgång på börsen spelar in i människors val av sparande.

På torsdagen rapporterade SCB finansräkenskaperna för andra kvartalet 2022. Statistiken visade att hushållen sparat rekordmycket pengar på bankkonton, istället för i aktier och fonder. Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, ser det ekonomiska läget som bakomliggande orsak till hushållens ändrade sparvanor.

– Jag är inte förvånad. Jag tror att det framförallt beror på en oro och rädsla för vad som ska hända med ekonomin.

Han tror att inflationen, elpriserna och ränteläget är saker som påverkar människor.

– Folk håller i plånboken nu. De konsumerar inte på samma sätt som tidigare, utan drar ner på det man kan och sparar sedan ihop en buffert.

Arturo Arques framhåller vikten av att ha en buffert och tycker att hushållen gör rätt i att lägga extra pengar på bankkontot.

– Som hushåll är det otroligt viktigt att tänka på bufferten. Man bör ha minst två till tre månadslöner efter skatt. Vi ser hög inflation och höga elpriser – det är inte konstigt att folk fyller på med pengar, för det kommer att behövas.

”Vi går mot det sämsta börsåret sedan finanskrisen”

Att människor lägger sitt sparande på bankkontot istället för på börsen förvånar inte heller Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

– Vi går mot det sämsta börsåret sedan finanskrisen 2008.

Stockholmsbörsen har gått ner drygt 23 procent i år och Nicklas Andersson tror att det skrämmer spararna.

– Kollektivt köper människor vid uppgång och säljer vid nedgång. Egentligen ska man göra tvärtom, men vi människor låter magkänslan styra.

Bra med buffert – men ta inte långsiktiga pengar från börsen

Nicklas Andersson tycker, precis som Arturo Arques, att det är viktigt att ha en buffert och att nu ta lite höjd för en tuffare höst och vinter. Men han lyfter också att man inte bör flytta pengar från sitt långsiktiga sparande från börsen om man inte måste.

– Sparar man långsiktigt ska man vara kvar på marknaden och till och med höja sitt sparande om man kan. Nu är det ett mycket bättre läge att investera sina pengar än det var när börsen stod på topp. Historiskt har vi ju sett att det kommer återhämtning.

Se vad Nicklas Andersson tycker att man ska tänka på med sitt sparande i dagens läge i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer