Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Våra kunder önskar att vi ska vara så tidiga och tydliga som möjligt” – hör Björn Sjöström, vd för Varberg energi, om deras uppmaning till kunderna att spara ihop en buffert på 50 000 kronor. Foto: Henrik Montgomery/TT

Varberg Energi: Ha 50 000 kronor i buffert för höga elräkningar

Uppdaterad
Publicerad

Efter rusande elpriser varnar Varberg Energi  för en tuff vinter. Kunder, som bor i villa och har rörligt elpris, uppmanas att vara förbereda med en buffert på 50 000 kronor för att ha råd.

– Att prata med sin bank kan vara ett alternativ, säger  Björn Sjöström, vd på Varberg Energi i SVT:s Morgonstudion.

Enligt bolaget får elkonsumenter i södra Sverige räkna med ett rörligt elpris som är tre till fyra gånger så högt som under förra vintern. Månadsfakturor som ifjol landade på 5 000 – 10 000 kan i vinter ligga på 15 000 – 40 000 kronor, menar Varberg Energi.

– Vi vill skapa en medvetenhet om hur höga elpriserna och elräkningen kan bli, säger Björn Sjöström.

– Jag tror att vi kommer att få se högre priser och framför allt väldigt rörliga eller volatila priser.

Att dra ner på inomhustemperaturen lyfts fram som ett effektivt sätt att dra ner på kostnaderna.

– Man får försöka jobba långsiktigt och titta på sin energiförbrukning och se vad man kan göra med den, säger Björn Sjöström.

Varbergs Tidning var först med att rapportera om nyheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.