Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Erdmann om hur elpriset påverkas av produktionsstoppet. Foto: Annika Örnborg/Ringhals, SVT

Stoppet på Ringhals kan få elpriserna att skena ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftverket Ringhals 4 kommer inte att kunna starta som vanligt efter sommarens årliga underhåll. Detta efter att en komponent gått sönder vid återstarten på måndagen. Stoppet kommer få konsekvenser för konsumenternas elräkningar, enligt GodEls vd Maria Erdmann.

Ringhals 4 ställdes av den 10 augusti för bränslebyte och underhåll. När reaktorn skulle återstartas på måndagen upptäcktes skador på reaktorns tryckhållare.

– I uppstartningsfasen gör man ett antal obligatoriska tester, och det var i samband med ett sådant test som tryckhållaren gick sönder. Det är så pass illa att vi beräknar att vi kommer att behöva stå stilla i tre månader för reparation och byte, säger Ringhals presschef Anna Collin.

Har skadan någon påverkan på reaktorsäkerheten?

– Den har ingen påverkan på säkerheten som sådan, det finns inte heller någon risk för tredje man. Men kärnkraften är väldigt efterfrågad just nu, så det är djupt olyckligt.

Ringhals 3 och 4 står för mellan 13-15 procent av Sveriges elproduktion varje år.

Konsekvensen: Stigande elpriser

Enligt Maria Erdmann, vd på GodEl, kommer produktionsstoppet att påverka konsumenterna främst i de södra delarna av landet. 

– Det kommer att få konsekvenser för kunder framför allt i södraSverige där kapaciteten och tillgängligheten på el kommer att gåner, och det kommer att påverka priset negativt. Detkommer att påverka priset i en kontext där det redan är jättehögapriser, säger hon och tillägger att det främst är elområde tre som kommer att drabbas, men även område fyra.

”Spara el och lägg undan pengar”

Maria Erdmanns råd till konsumenterna är att dra ner på elanvändadet.

– Du måste använda el och elen kommer att vara dyr. Men det finns saker du kan göra. Du kan sänka inomhustemperaturen ganska kraftigt och minska ditt elberoende. Men framför allt – spara el och lägg undan pengar. 

Hur ser prognosen ut framåt?

– Vi vet att i december 2021 var det elprisrekord i Sverige. En villaägare i södra Sverige betalade då kanske 5 000 kronor för elkonsumtionen. Tittar vi på kommande december är det sannolikt att de kommer att betala 15 000 för sin elförbrukning – och då är det innan vi ser konsekvenserna av upphållet på Ringhals 4, säger hon och syftar på utomstående faktorer som väder, vind och kriget i Ukraina. 

– Det kommer göra ont i plånböckerna bland Sveriges konsumenter oavsett om man bor i lägenhet eller villa.

Hör mer från Maria Erdmann om hur elpriset påverkas av produktionsstoppet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.