Foto: Per Karlsson/Malin Hoelstad/SvD/TT

Rekordmånga dödsskjutningar under årets tre första månader

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga dödsskjutningar har rapporterats i Sverige mellan januari och mars i år, visar Polisens statistik och SVT:s egen sammanställning.

18 personer har skjutits ihjäl.

– Det är ett riktigt allvarligt problem vi ser här, och som fortsätter hela tiden, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

I år har 18 dödliga skjutningar rapporterats, varav de flesta har kopplingar till den gängkriminella miljön, visar SVT:s sammanställning som sträcker sig fram till 30 mars.

Det är fler än under samma period de senaste fem åren, då över 40 personer dödats årligen, varav 5 till 12 personer under januari-mars.

”En våldsspiral”

– Sedan problemet började registreras finns det bara en enda månad, mars 2018, då det inte varit något fall över huvud taget. Så vi har några döda varje månad. Ibland är det en, ibland är det tolv, men det är alltid några, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

– Några månader är det förskräckligt många, andra gånger några få.

Att det varierar under året beror inte bara på slumpen.

– Vi vet att fallen är kopplade till varandra och att en sådan här händelse drar med sig ytterligare en, och så ytterligare en, och så vidare. Vi kriminologer brukar prata om “the circle of violence”.

– Det är ett riktigt allvarligt problem vi ser här, och som fortsätter hela tiden. Det finns ingen som helst tendens att det skulle upphöra, eller ens minska.

Flera åtgärder krävs

Sarnecki bedömer inte att de åtgärder som satts in hittills för att stävja skjutvapenvåldet varit tillräckliga.

– Min uppfattning är att det beror på att vi satsat på att gripa så många som möjligt, och höja deras straff och så vidare. Men vi har inte vidtagit adekvata åtgärder för att stoppa rekryteringen.

– De destruktiva kriminella miljöerna finns kvar, och lyckas uppenbarligen rekrytera nya unga män som är beredda att döda och dö. Det är en allvarlig situation.

För att stoppa unga från att söka sig till kriminella gäng behövs det bland annat satsas mer på socialtjänsten, förskolan, skolan, psykisk hälsa, aktiviteter som skapar gemenskap och hinder som gör det svårare att tjäna pengar på brott, bedömer han.

– Det är ett batteri av olika åtgärder, som dels är dyra och dels tar tid. Och framför allt är de inte lika politiskt spektakulära som att kräva strängare straff eller fler poliser.

Antalet dödsskjutningar januari – mars

2022: 18 (hittills) *

2021: 5

2020: 12

2019: 10

2018: 8

Källa: Polisen/SVT

* I denna statistik ingår inte avlidna där polisen skjutit verkanseld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.