Rekordmånga dollarmiljonärer i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet miljonärer ökar i Sverige. Enligt en ny rapport ökade antalet dollarmiljonärer med 10 procent under 2019.

– De i toppen har blivit mycket rikare, men det har också många andra i den svenska befolkningen, säger nationalekonomen Daniel Waldenström.

I Sverige ökade antalet dollarmiljonärer mellan 2018 och 2019 från 129 000 till 142 000. Det framgår av den nya rapporten World Wealth Report. Det är det högsta antalet sedan den årliga rapporten började publiceras för 24 år sedan.

Sverige hamnar i toppen

Enligt rapporten klättrar Sverige två placeringar i jämförelse med 2018 och hamnar på plats 23 över flest dollarmiljonärer i världen

– Hushållen i Sverige har en hel del tillgångar på börserna i form av pensionsparande, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi på på Institutet för Näringslivsforskning

Allt fler miljonärer i världen

Globalt sett så ökade antalet dollarmiljonärer och deras förmögenheter växte med nio procent under 2019. Nu väntar dock osäkra tider på grund av coronakrisen i världen.

– Smällen på lite längre sikt kommer bli stor. Arbetslösheten kommer att öka och pensionerna kommer inte stiga i samma takt, säger Daniel Waldenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.