”Det är ett problem som branschen behöver ta på allvar” säger Joakim Lusensky, analyschef på Mäklarsamfundet. Foto: SVT/TT

Rekordmånga mäklare anmäls för lockpriser

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler på bostadsmarknaden känner sig missnöjda med sin mäklare. Under 2020 har antalet anmälningar mot mäklare ökat kraftigt.

– De sista fyra månaderna har vi haft ett enormt inflöde av anmälningar, säger Gunilla Paulsson, myndighetschef på Fastighetsmäklarinspektionen, FMI.

Till FMI kan den som är missnöjd med en bostadsförsäljning vända sig. Deras uppdrag är att kontrollera att mäklare följer de lagar och regler som finns.

De senaste tre åren har antalet anmälningar legat på i snitt 560 per år, men i år hade myndigheten redan i oktober tagit emot nästan 1 000 anmälningar.

Ett problem för branschen

Den vanligaste orsaken till anmälan är så kallat lockpris, alltså att mäklaren ska ha satt ett för lågt pris på bostaden för att få in fler personer i budgivningen, och på det sättet kunna trissa upp priset.

– Det är uppenbart att många konsumenter har frågor, och kanske till och med känner missnöje med fastighetsmäklartjänsten på grund av det här, och det är ju ett problem som branschen behöver ta på allvar, säger Joakim Lusensky, som är analyschef på Mäklarsamfundet.

Samtidigt menar han att det är en väldigt liten del av alla konsumenter som väljer att anmäla.

– Det rör sig om ett par promille av alla bostadsaffärer som leder till en anmälan vad gäller lockpris. Så sett ur det perspektivet så är det ett ganska litet problem, säger Joakim Lusensky.

Olagligt med lockpriser

En mäklare som använder sig av missvisande prisuppgifter bryter både mot mäklarseden och marknadsföringslagen. Samtidigt är det svårt att fastställa att mäklaren medvetet har satt ett för lågt pris, och det är därför ovanligt att en anmälan leder till en påföljd för mäklaren.

Men ibland utfärdas en varning, och i ett unikt fall i somras beslutade Fastighetsmäklarinspektionen för första gången att återkalla legitimationen för en mäklare som systematiskt hade använt sig av lockpriser.

Varför anmälningarna har ökat så kraftigt i år är svårt att slå fast säger Gunilla Paulsson, myndighetschef på FMI, men förutom att fler kan ha blivit medvetna om att det går att anmäla, så tror hon att coronaviruset är en del av förklaringen.

– Någonting har hänt nu under pandemin. Vi tror att det finns en viss koppling till att man trodde att priserna skulle gå ner, men i själva verket så har de ju snarare ökat. Och mäklarna har kanske inte riktigt hängt med i det här då och satt för låga priser, säger Gunilla Paulsson.

Så många har anmält en mäklare de senaste fem åren

2016: 416 st

2017: 528 st

2018: 566 st

2019: 587 st

2020 (1 januari till 22 oktober): 975 st

Källa: Fastighetsmäklarinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.