Foto: TT

Rekordmånga poliser hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler lämnar polisen efter missnöje med lönen och pressade arbetsförhållanden. Under 2015 slutade 832 poliser jämfört med 678 året innan.

Hittills i år har uppsägningarna fortsatt i samma takt och 144 personer lämnade myndigheten under januari och februari, skriver Dagens Nyheter.

Samtidigt utbildas färre poliser vilket ger ett stort nettotapp.

– Vi ser allvarligt på alla siffror och håller koll på utvecklingen månad för månad, säger personaldirektör Kajsa Möller till DN.

– Men än är det ingen panik och vi är inte där att vi inte klarar vårt uppdrag. Personalomsättningen är också väsentligt lägre än inom andra myndigheter, säger Möller.

Polisfacket:”Lönen en viktig faktor”

Majoriteten av dem som slutat har gått efter det att de fyllt 60 år. Men den största förändringen är annars ökade avhopp bland poliser under 40 år. 121 anställda yngre än 40 år sade upp sig 2015 jämfört med 33 personer 2010.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger att det är viktigt att uppvärdera polisyrket och pekar ut lönen som den viktigaste faktorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.