Flyktingar anländer till färjeterminalen i Göteborg i mitten av september. Foto: TT

Migrationsverket: Rekordmånga söker asyl i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Migrationsverket har det den senaste veckan kommit fler flyktingar än någon tidigare vecka. Nu kommer det fler än under Balkankriget. – De senaste veckorna har vi gått upp till 3.000 per vecka, nu ligger vi på 6.000 per vecka, säger Mikael Ribbenvik.

I Migrationsverkets sambandscentral sitter matematiker och omvärldsanalytiker sida vid sida. Deras uträkningar visar att Sverige nu tar emot fler flyktingar än någonsin tidigare. De senaste sju dagarna har över 6.000 personer anmält sig som asylsökande.

– Den enda jämförbara situationen är Balkan 1992, men även den är mindre än det vi ser nu. Det här har vi aldrig upplevt tidigare, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef och ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket.

Året 1992 när Balkankriget rasade sökte 84.000 personer asyl i Sverige. Hittills i år har drygt 60.000 sökt asyl, men trycket de senaste veckorna har varit högre än någonsin tidigare.

Inrättat speciell stab

Myndigheten klassar nu situationen som en ”särskild händelse” och har inrättat en speciell ledningsstab.

– Vi ställer om hela vår organisation nu. Vi får tyvärr lämna vissa arbetsuppgifter för att kraftsamla runt detta. Vi måste ha bemanning hela tiden, vi öppnar nya ankomstorter över hela landet för att kunna sprida och kunna utjämna trycket, säger Mikael Ribbbenvik.

 På skärmarna i sambandscentralen har kurvorna över antalet asylsökande gått från höga nivåer till ännu högre.

– Bakom varje siffra finns en människa, ett ansikte, säger Mikael Ribbenvik.

 En av de största utmaningarna är att hitta boendeplatser åt alla nyanlända. Migrationsverket har precis skickat ut en förfrågan till Länsstyrelserna där de ombeds inventera vilka tillfälliga boenden de kan ordna fram.

– Det kommer att bli trängre, men nöden har ingen lag. Vi kommer inte att ställa någon på gatan, säger Mikael Ribbenvik.

Vecka 34: 2761

Vecka 35: 3173

Vecka 36: 3236

Vecka 37: 4505

Vecka 38 (nu): Hittills har över tusen personer sökt asyl om dagen, totalt blir det över 6000 denna vecka, enligt Migrationsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.