Allt fler söker skuldsanering, men andelen beviljade har minskat. Foto: Jessica Gow/TT

Rekordmånga söker skuldsanering

Uppdaterad
Publicerad

Siffror från Kronofogden visar att rekordmånga ansökte om skuldsanering under förra året. Dock får också allt fler nobben på sina ansökningar. En av de främsta orsakerna är att de är för dåligt förberedda.

Efter en lagändring 2016 som gjorde det enklare att ansöka om skuldsanering har antalet sökande ökat kraftigt. 2018 blev inget undantag. 20 513 ansökningar, en ökning med cirka 15 procent jämfört med 2018, betyder en ny rekordnivå.

Andelen beviljade har minskat

Samtidigt har dock andelen beviljande ansökningar minskat, från cirka 58 till 52 procent. Kronofogden ser ett tydligt skäl.

– En del av dem som söker är inte tillräckligt väl förberedda. Du behöver både ha koll på dina inkomster, utgifter och skulder, och kunna visa att du gjort ansträngningar för att förbättra din situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna eller kommit till rätta med ett spelmissbruk, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

”Vissa har tappat livsgnistan”

Kronofogden uppmanar därför de som nu tänker söka att ta kontakt med en budget- och skuldrådgivare vid kommunen.

– De flesta människor som söker skuldsanering lever med mycket små marginaler. Vissa har tappat livsgnistan, andra skäms över sin situation. För dessa personer kan en skuldsanering vara en livsavgörande vändning, säger Per-Olof Lindh.

Fakta: Skuldsanering

Skuldsanering innebär att den sökande slipper betala hela eller delar av din skuld. Den sökanden ska sakna möjlighet att betala skulderna inom överskådlig tid.

Ansökan görs hos Kronofogden, antingen digitalt eller genom en pappersblankett.

Vid beslut görs en betalningsplan upp där den sökanden får leva på existensminimum i några år. Alla inkomster som överstiger den nivån går till att betala skulderna.

Efter fem år är den sökanden skuldfri.

Källa: Kronofogden / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.