Foto: Thomas Svenson/SVT, Elizabeth Watson/SVT

9 600 ansökningar – ändå 137 tomma platser på polisutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Många platser på Polishögskolan gapar tomma trots rekordmånga sökande. Men tillsammans med Rekryteringsmyndigheten ser polisen om man kan förändra ansökningsprocessen.

– Vi tittar konstant på om vi kan göra saker bättre, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

Nästan 9 600 personer sökte till landets polisutbildningar inför höstterminen. Men hela 137 av 800 platser står tomma, enligt statistik från Rekryteringsmyndigheten.

En av förklaringarna är de höga krav som ställs på blivande poliser, enligt Stefan Wehlin, ansvarig för rekryteringen till polisutbildningen.

Krisen inom polisen

– Att folk sållas bort i antagningen, så ska det ju vara, för det är ju att man inte uppfyllt kravprofilen.

Fyllde inte i formulär – sållades bort

2 265 av årets 9 600 sökande underkändes i Rekryteringsmyndighetens tester. Men de allra flesta, 2 666 personer, föll bort för att de inte fyllde i det webbformulär som inleder, och tydligt ingår i, antagningsprocessen.

– Det är där vi kontrollerar att den sökande är frisk och inte har en värdegrund som strider mot det vi söker, säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

Svaren ska in inom en viss tid, och det är tydligt när deadline är. Efter det går det inte att komplettera.

– Man kanske avbryter för att man inser att man inte kommer bli godkänd, på grund av sjukdom eller skada till exempel, eller för att man ångrar sig, säger Sofie Engström.

Så det är inget ni kan göra annorlunda här?

– Vi tittar konstant på om vi kan göra saker bättre, men de undersökningar vi gjort tyder inte på att de sökande tycker att den här processen är krånglig, säger hon.

Förnyar processen

I ett samarbete med Rekryteringsmyndigheten tittar polisen på själva antagningsprocessen, för att kunna effektivisera och göra den mer flexibel för den sökande, berättar Stefan Wehlin.

– Det här innebär att vi kommer ha ett öppet ansökningsförfarande, så du kan söka till polisutbildningen när som helst under hela året, säger han och fortsätter:

– Vi kommer också ha fri bokning av tid, så att den sökande själv i framtiden kommer kunna boka sin egen prövotid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet