Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad stockholmarna svarar på frågan: ”Är det okej att ljuga på sitt cv?” Foto: Erik Björklund

Rekryterare om cv-meriterna: ”Vanligt att överdriva sin titel”

Uppdaterad
Publicerad

Att söka jobb är en djungel och arbetsgivares kvalifikationslistor kan vara långa. Men hur ska man göra för att sticka ut och få drömjobbet, kan det vara okej att krydda lite i cv:t?

– Det handlar om en fråga om moral och etik och man vinner på att vara samvetsgrann, säger Elin Holthe, på rekryteringsföretaget Randstad.

– Det vanligaste vi ser är att man uppger att man har överdrivit sin titel och ansvarsnivå, säger Elin Holthe vid rekryteringsföretaget Randstad.

Enligt Holthe är det svårt att säga om modifikationer i cv:t ökat eller minskat den senaste tiden.

– Det har nog alltid förekommit att vissa överdriver lite, säger hon.

Förskönar sanningen

Peter Angerbjörn arbetar med bland annat bakgrundskontroller på säkerhetsföretaget CRD protection. Han ser en viss ökning av förskönade cv:n.

– Jag kan inte ge ett statistiskt säkert svar men vår kvalitativa bedömning är att det inte har minskat, snarare har det ökat.

– Det vanligaste är att ge ett sken om att man har genomgått en hel utbildning även om man bara har genomgått mindre delar, tillägger han.

”Man är naiv”

För att en arbetsgivare ska upptäcka lögner krävs det kontroller och resurser. Om felaktigheter uppdagas kan man bli uppsagd och i värsta fall kan det bli tal om skadestånd och åtal om bedrägeri, säger Peter Angerbjörn.

– Jag bedömer att risken för att bli upptäckt är ganska liten eftersom man i allmänhet inte gör särskilt mycket kontroller i Sverige. I Sverige finns det en godtrogenhet, man är naiv och vill inte misstänkliggöra människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.