Arbetsförmedlingen polisanmäler företag som försökt tanka hem tusentals cv från myndighetens hemsida. Foto: Johan Nilsson / TT

Arbetsförmedlingen polisanmäler företag – tankade tusentals cv från databas

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag har försökt tanka hem tusentals cv från Arbetsförmedlingens sajt. Användningen strider mot villkoren och Arbetsförmedlingen ser mycket allvarligt på det inträffade.

Händelsen har anmälts till både MSB, Integritetsskyddsmyndigheten och polisanmälts som ett misstänkt dataintrång.

Det handlar om knappt 23 000 cv, eller sökandeprofiler som det kallas, där den sökande själv valt att göra sin profil sökbar för arbetsgivare.

Det är dock inte tillåtet att göra en maskinell hämtning av data från tjänsten. Företag får inte söka i tjänsten med mindre än att man har ett specifikt jobberbjudande. I detta fall hade företaget via sitt arbetsgivarkonto försökt hämta ett stort antal profiler per timme.

SVT Nyheter granskar

”Det är olyckligt”

Hämtningsförsöket uppmärksammades inte av Arbetsförmedlingens larmsystem, utan upptäcktes vid en utredning i början av augusti.

– Då tog vi kontakt med företaget och stängde sedan ner det när vi förstod vad som hänt, säger Malin Sahlin är enhetschef för Rusta och matcha på Arbetsförmedlingen, som tillhandahåller digitala tjänster mot kund.

– Det är olyckligt att vi inte alltid kan garantera de sökandes personuppgifter men cv-uppgifterna som finns i tjänsten bör inte vara av känslig karaktär.

Myndigheten ser ändå allvarligt på händelsen och har nu stängt av två arbetsgivarkonton samt gjort anmälningar till både Integritetsskyddsmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Händelsen, som tidningen Arbetet var först att berätta om, är också polisanmäld som ett dataintrång och olovlig användning.

Informerat berörda

Arbetsförmedlingen undersöker nu möjligheten att sänka gränsen för hur många cv som kan plockas hem av företag.

– Vi vill ju att företag ska kunna göra sökningar på arbetssökande så det är en balansgång. Vi tittar på om vi ska sänka den tillåtna gränsen men den utredningen pågår, säger Malin Sahlin.

Arbetsförmedlingen har identifierat vilka personer som berörts och informera dessa via e-post.

I brevet skriver myndigheten att ”Ditt cv är ett av dem som företaget sökt efter. Det finns en risk att sökningen har gjorts i syfte att marknadsföra företagets egna matchningstjänster. Det innebär att du exempelvis kan komma att få marknadsföringsmejl där det står att dina kontaktuppgifter kommer från Arbetsförmedlingen.”

Myndigheten har under de gångna åren haft flera problem kring sina it-satsningar, som SVT granskat vid en rad tillfällen.

Vet du mer? Har du påverkats av incidenten? Hör av dig till SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet