Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Gill, biträdande rektor på Fröslundaskolan, och Carin Götblad, polismästare på NOA. Foto: SVT

Rektorn: ”Skjutningarna gör att barnen blir isolerade”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tre åren har över 700 skjutningar inträffat närmare än 500 meter från en grundskola, det visar SVT:s granskning. En konsekvens är att barnens fritid blir inskränkt och att barn blir isolerade, säger Anna Grill, rektor på Fröslundaskolan i Eskilstuna.

Men polismästaren Carin Götblad tycker att det är viktig att inte bli alarmistisk.

– Det är viktigt att svara lugnt och sakligt på de frågor barn har och låt deras vardagen fortsätta, säger hon i kvällens Aktuellt.

Totalt går i Sverige 196.000 barn i en skola där det skjutits i närområdet – och även om de flesta skjutningarna skett utanför skoltid är oron stor för hur det påverkar barnen.

Barnen kan bli psykiskt påverkade och det kan störa deras skolgång och studieresultat, säger Anna Grill, rektor på Fröslundaskolan som också gästar kvällens Aktuellt.

Framför allt kan det dock leda till att barnen blir isolerade, säger hon.

– Barnen kan inte cykla till en handbollsträningen eller gå ut och spela fotboll med sina kompisar. De blir isolerade i hemmet för att föräldrarna inte vågar släppa ut dem, säger hon.

Viktigt med ökad samordning

Problemen sträcker sig över hela Sverige, men är vanligare i de områden som polisen klassificerar som utsatta. Det är dock viktigt att man inte är för alarmistisk, säger Carin Götblad.

Istället är det viktigt att man jobbar med fakta, ökar samordningen mellan polisen, skolan och socialtjänsten, säger hon.

– Ju mer information, fakta och att man jobbar tillsammans desto stabilare och tryggare blir det, säger hon.

Dessutom måste man nå barnen i en tidigt ålder.

– När personer står med vapen på gatan, då är det redan försent. Då skjuter man. Vi måste komma åt de här barnen mycket tidigare, understryker Götblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.