Rektor: Ungdomar använder nätläkare för att få sjukintyg fast de är friska

Uppdaterad
Publicerad

Det tog inte lång tid från det att nätläkarna fanns på marknaden till att eleverna insåg att de kunde utnyttja branschen till sin fördel, enligt biträdande rektorn Johan Lundström.

– De är ju streetsmarta, säger han med ett snett leende.

Han arbetar på Nacka gymnasium och berättar att skolan kräver sjukintyg när en elev har mycket frånvaro och man misstänker att eleven skolkar. 

Men det senaste året har Johan Lundström och hans kollegor förstått att elever använder nätläkarbolag för att få sjukintyg trots att de inte är sjuka. 

Hur vet ni att de inte är sjuka på riktigt?

– Det är elever som har erkänt rakt ut att intygen är fejka. De säger att det är enkelt och smidigt, att de bara behöver prata med en läkare via chatt eller video och säga att de har ont i huvudet eller ont i magen så får de ett sjukintyg. 

Hur kommer det sig att de vågar berätta det här för dig?

– Jag tror att de vill knäppa mig lite på näsan och poängtera typ ”du kan inte sätta dit mig”. De vet ju att vi inte kan bestrida ett läkarintyg. Det är ett papper vi måste rätta oss efter, även om det är skrivet på tveksamma grunder.

Johan Lundström anser att det är en tydlig kvalitetsskillnad på de läkarintyg som nätläkarna skriver jämfört med de han får in från vanliga vårdcentraler.

Kortfattat intyg

Han visar oss en anonymiserad kopia på ett av intygen som skolan har fått in från en nätläkare på företaget Kry. 

Intyget är mycket kortfattat och konstaterar att eleven behöver vara hemma i två till tre dagar för att återhämta sig från en övre luftvägsinfektion. Det står:

”Vid dagens undersökning är patienten täppt i näsan, hostar, har feber och är snuvig”

– De ställer diagnoser som man faktiskt kan fråga sig hur det kan vara rimligt att ställa om man inte ens har träffat patienten, säger Johan Lundström.

Hur ofta händer det att ni får in läkarintyg som ni inte uppfattar som sanningsenliga?

– Det är några fall varje termin och de blir fler. Och det är alltid från nätläkare.

Hur ser du på det?

– Det bekymrar mig. Jag är ingen motståndare till ny teknik men det blir ju ett problem när ett av de få maktmedel vi har för att få eleverna till skolan urholkas.

– Och som arbetsgivare tänker jag att om det är så här otroligt enkelt att få ett läkarintyg på, som jag upplever det, ganska tveksamma grunder, då har ju läkarintygens betydelse på något sätt försvunnit.

På Min Doktor och på Kry säger man att man inte hört talas om kritiken tidigare.

– Våra riktlinjer är tydliga, vi skriver ut sjukintyg där det finns en medicinsk grund för sjukintyg, precis som andra vårdgivare, säger Livia Holm, Sverigechef på Kry. 

Du ser inte en risk att det är lättare att lura en läkare på distans än när man träffas rent fysiskt? 

– Nej det ser jag ingen risk med.

Rektorn är orolig för att läkarintygens trovärdighet urholkas av nätläkare. Vad tänker du när du hör det? 

– Om det är så att vi har haft läkare som har utfärdat läkarintyg som rektorer ser som bristfälliga så är det oerhört viktigt att de kontaktar oss så att vi har möjlighet att följa upp med de läkarna som är berörda, säger Livia Holm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.