I regeringens förslag till ny skollag som presenteras i nästa vecka får föräldrar rätt att överklaga en rektors beslut.
Tusentals elever behöver extra hjälp för att klara av att nå skolans basmål. En av dem är Oscar Evertsson som går i femte klass i Sollentuna.
Får jobba dubbelt
-Han får jobba dubbelt jämfört med vanliga ungar för att hinna med. Han hinner inte vara barn längre på eftermiddagar och kvällar för han måste sitta med läxor så pass länge, säger Oscars pappa Mikael till Rapport.
Oscars problem med bland annat läsning och skrivning var uppenbara redan när han började skolan, och utan specialhjälp och med en stökig skolmiljö har problemen vuxit med åren.
-När det låter mycket i klassen, då stör det mig. Då hinner jag inte ikapp, säger Oscar.
Rektorn har sista ordet
Psykologer och talpedagoger är alla överens om att Oscar behöver extra hjälp, men trots utredningar flera års tjat från föräldrarna har någon stödundervisning inte satts in. Rektorn har sista ordet och i Oscars fall hävdar såväl rektor som skolchef att lämpligt stöd har satts in. Stödet har bestått av handlingsprogram, specialprogram på skolans datorer och erkänt duktiga lärare. Men någon stödundervisning har det inte varit tal om.
Men i regeringens förslag till ny skollag finns en öppning. Enligt förslaget ska familjer ha rätt att överklaga en rektors beslut. Om överklagandenämnden går på familjens linje måste rektorn ändra sig.
Den nya skollagen träder dock inte i kraft förrän om tidigast två år. Då är Oscar på väg att gå ut sjuan.
-Till hösten ska han börja sexan. Det känns som att det börjar bli väldigt sent att jobba ikapp det han har förlorat redan. Jag tycker att det är för jävligt, säger Oscars pappa Mikael.
Niklas Forsberg, Thomas Larsson, Rapport