Wallström (S): Inte vårt fel att relationen är frostig

Uppdaterad
Publicerad

Margot Wallström (S) reser till Moskva för att träffa utrikesministerkollegan Sergej Lavrov. Det är första mötet efter mer än två år av frostiga förhållanden mellan länderna. Nu söker den svenska regeringen en ny relation till Ryssland.

Vårt förhållande till det stora grannlandet i öster har gått upp och ner genom tiderna. Men de senaste åren har relationerna mellan Sverige och Ryssland beskrivits som frostiga, eller till och med djupfrysta.

Sverige ses som ett av de länder som Ryssland har sämst relationer med i hela EU.

Agenda

– Relationerna mellan våra länder just nu, de tycker jag befinner sig vid sitt lägsta märke på ganska länge, sa den ryska ambassadören, Viktor Tatarintsev, förra året.

Wallström: Det är inte vårt fel

– Ja, den är frostig, den har ju varit väldigt kall under hela tiden. Jag tycker inte det är så mycket vårt fel för att vi har sagt från början att vi tycker att det är viktigt att kunna ha en direkt dialog också när vi tycker olika, säger Margot Wallström.

Orsaken är Rysslands annektering av Krim och de ryska aggressionerna i östra Ukraina som Sverige, liksom EU, kritiserat i hårda ordalag.

– Rysslands olagliga annektering av Krim och militära närvaro i östra Ukraina utgör flagranta brott mot folkrätten. Detta är den största utmaningen åt den europeiska säkerhetsordningen sedan kalla krigets slut, sa utrikesministern i förra årets utrikesdeklaration.

”Bred ansats”

Men i årets utrikesdeklaration, som presenterades i onsdags, var just den hårda formuleringen borta.

– Sverige behöver en bred ansats i förhållande till Ryssland. Vi ska upprätthålla en politisk dialog, verka långsiktigt och uppmana Ryssland till samarbete istället för konfrontation, sa Margot Wallström i onsdags.

Även om regeringen är fortsatt kritisk till Rysslands aggressioner i Ukraina och Krim så fanns det nu dem som undrade om Sveriges inställning till Ryssland kanske mjuknat.

– I årets utrikesdeklaration har regeringen ändrat formuleringarna kring Ryssland, sa Karin Enström (M), utrikespolitiska talesperson, i Riksdagens utrikespolitiska debatt i onsdags.

– Vi kunde lyssna till en nedtonad utrikespolitisk deklaration. Och måhända, herr talman, präglas det också då utav regeringens uttalade önskan att vara trivselskapare, inte minst i säkerhetsrådet, sa Kerstin Lundgren, Centerpartiets utrikespolitiska talesperson, i samma debatt i onsdags.

Effektivitet i säkerhetsrådet

Vissa kritiker menar alltså att man försöker skapa bättre relationer med Ryssland, inte för att någonting förändrats i landet, men för att kunna verka mer effektivt i FN:s säkerhetsråd, där Sverige nu sitter som en icke-permanent medlem i två år.

– Det handlar ju faktiskt om att Ryssland har en otroligt viktig roll i Syrien. Det har betydelse vid liv och död i Syrien, man ska inte prata om någonting som är trivselskapande. Det visar bara hur störda de är över att vi lyckades komma in i säkerhetsrådet i oppositionen, svarar Margot Wallström.

”Lätt att hamna i Putins söndra- och härskarstrategi”

Sedan finns det dem som befarar att Wallströms möte på tu man hand med utrikesministern Lavrov på tisdag i Moskva är en del av Rysslands strategi att försöka slå in en kil i den europeiska sammanhållningen när det gäller sanktioner mot Ryssland.

– Det är klart att det kan vara äventyrligt. Sverige är ju starka i en förhandlingsposition mot Ryssland när vi gör det med EU:s totalt 28 medlemsländer. Det är lätt att hamna i Putins söndra- och härskastrategi när man möts bilateralt, säger Birgitta Ohlsson, Liberalernas utrikespolitiska talesperson.

”Ryssland kommer att förbli ett stort och viktigt grannland”

Men utrikesministern håller inte med om kritiken. Tvärtom – det går att både vara kritisk och förbättra samarbeten samtidigt, enligt henne.

– Ingen tvekar om var vi står med Ryssland, det är ingen mjukare ton det är ett annat tag på de här frågorna. Vi måste ju kunna tänka med två olika tidsperspektiv. Ett som är ett kortare som faktiskt handlar om att hantera, till exempel, sanktionerna som vi har infört i EU och det andra är ju att vi måste tänka att Ryssland kommer förbli ett stort och viktigt grannland och kommer ligga där de ligger i framtiden också så hur ska vi förhålla oss till varann och lösa problem som vi har gemensamma och utmaningar som vi har gemensamma.

Mer i Agenda

I kvällens Agenda intervjuas journalisten John Sweeney, som gjort en dokumentär om Ryssland. Bland annat har han blivit kallad ett ”globalistsvin” av den kontroversielle och inflytelserike nationalistideologen Alexander Dugin efter han pressat honom i dokumentären.

Agenda bjöd in Rysslands Sverigeambassadör, som avböjde att medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet