Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har själv kastats mellan olika känslor, det är oerhört komplext” . Hör reporter Negra Efendic i Morgonstudion om nya Dokument inifrån ”Vi ska ha barn”. Foto: SVT

Producenten bakom ”Vi ska ha barn”: Det är oerhört komplext

Uppdaterad
Publicerad

I ”Dokument inifrån: Vi ska ha barn” skildras surrogatprocessen med fokus på konsekvenserna för barnet. Branschen är oreglerad och den svenska lagstiftningen obefintlig.

– Jag har kastats mellan känslor, säger producenten Negra Efendic.

Det har tidigare rapporterats om surrogatprocesser, surrogatmammor och barnlösa som skaffar barn genom surrogat. Men Negra Efendic, granskande reporter på SVT:s Dokument inifrån, ville ta reda på hur barnen påverkas i en surrogatprocess.

– Man behöver ta upp frågan kring vad konsekvenserna blir för barnen, säger hon.

Det är inte tillåtet att skaffa barn via surrogat i Sverige så många par reser utomlands till länder där det är lagligt. Eftersom det inte är tillåtet i Sverige saknas det också regler kring surrogatprocesser.

– I praktiken är det varken förbjudet eller tillåtet eftersom det sker, säger Negra Efendic.

En oreglerad bransch

Svenska par vänder sig till agenturer som gör surrogatprocessen utomlands möjlig. Agenturerna som Dokument inifrån har pratat med säger sig förhålla sig till lagstiftningen i länderna där surrogatprocessen sker.

– Det är väldigt oreglerat och dessa barn riskerar att hamna i situationer som svenska barn aldrig skulle hamna i.

Ett av problemen som kan uppstå är oklarheter kring barnets juridiska status.

– De kan fastna i ett annat land och inte ta sig därifrån. Barnen existerar inte i statens ögon, det är ingen som vet att de finns, berättar Negra Efendic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.