Restauranger fuskar med momsen

Uppdaterad
Publicerad

Restauranger fuskar med momsen istället för med manipulerade kassaapparater. Nu slår Skatteverket larm.

-Vi ser det tydligt över hela landet, säger Conny Svensson, riksprojektledare för Skatteverkets stora restaurangprojekt.

Ett nytt sätt att fuska med dagskassan sprider sig bland landets restauranger, krogar och kaféer. Restaurangmåltider förvandlas på pappret till hämtmat för att momsnivån ska bli lägre.

Olika momssatser

För hämtmat gäller den lägre momssats 12 procent, och för mat som man äter i restaurangen är det 25 procent.

-Den lägre moms som man ska ha när man tar med sig maten tillämpas istället när gästerna sitter kvar och äter i restaurangen, säger Conny Svensson.

Och det handlar inte bara om små restauranger och kaféer.

-Vi kan se att momsskillnaderna finns också hos riktigt stora restauranger och kedjor, företag som normalt sett borde ha bättre rutiner.

Nya metoder

För att komma åt fusket jobbar nu Skatteverkets utredare över hela landet med helt nya metoder som möjliggjorts genom ny lagstiftning.

-Vi är mycket ute på restauranger och gör oannonserade besök, provköper och räknar kunder.

Tidigare skedde en stor del av restaurangbranschens fusk genom manipulerade kassaapparater som hade omärkta knappar som gjorde att kassorna kunde halveras.

Men sedan årsskiftet har det i och med den nya kassaregisterlagen blivit i princip omöjligt att fuska på det sättet. Nu krävs det certifierade kassaapparater med särskilda ”svarta lådor” som lagrar all information och som bara Skatteverket kommer in i.

Mikael Pettersson

mikael.pettersson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.