Rester från pappersindustrin kan bli träbatterier

Uppdaterad
Publicerad

Batterier av trä betyder: Ingen gruvdrift, ingen brist på dyra metaller – utan bara en råvara som finns mest överallt i Sverige.  

Så säger ett företag i Norrköping som utvecklat träbatterier och nu ska ha ut dem på marknaden. 

För den som undrar: Batterierna ser inte ut som trä och känns inte som trä. Men det är trä – eller det som finns inuti trä i alla fall. De är gjorda av lignin, ett slags klister som finns i trä och håller ihop ett träds struktur. En lignin-molekyl kan i vissa fall nå hela vägen från rot till topp. 

När pappersindustrin utvinner cellulosa blir ligninet kvar. Normalt bränns det.  

– Men vi använder det och modifierar till batterimaterial. Det finns rest-ström i lignin, ämnet har förmåga att ladda upp och ladda ur elektricitet. Vi kan göra det flera tusen gånger, säger Ligna Energys tekniske chef Jakob Nilsson.    

Kan fungera i laddstationer för bilar

På en anläggning i Linköping printas batterierna ut på tunn plastfilm. De är böjbara och kan sättas in i olika sorters ramar, i sensorer till exempel.   

Vem skulle kunna använda träbatterier?  

– Smarta hus är en typisk målgrupp, så det kan vara fastighetsägare som behöver kunna styra energi och klimat i sina hus. Längre fram kan man tänka sig storskalig lagring av energi. Då kan det vara en solkraftanläggning eller ett nätbolag som behöver stabilisera sina frekvenser, säger Peter Ringstad, vd på Ligna Energy.

Men inte som bilbatteri?   

– Nej. Bilbatteri behöver hög energitäthet, våra har inte den högsta. Däremot skulle de funka i laddstationer, som ett mellanlager, säger han. 

”Behöver bara någon procent”

Vid klimattoppmötet i Glasgow i höstas fick Ligna Energy pris i en stor innovationstävling. Priset belönar unga bolag med idéer som kan påverka energiomställningen och utvecklingen. 

En stor fördel med tekniken är att det bildas väldigt lite avfall.

– Vi använder ju avfall, rester från pappersproduktionen, så vi tar inte själva ner några träd. Och  det tillverkas fortfarande så mycket papper att det inte är något problem att få tag i lignin. Man behöver bara någon procent av jordens lignin för att täcka ett väldigt stort lagringsbehov, säger Peter Ringstad. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.