”Man har ju läst i nyheterna om fester där ungdomar samlas och umgås och inte håller sig till rekommendationerna. Men det här är som sagt mina spekulationer, jag har inte något underlag”, säger Inga Velicko på Folkhälsomyndigheten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Restriktionerna stoppar vinterkräksjuka och influensa – men rår inte på klamydia

Uppdaterad
Publicerad

På pappret befinner vi oss i den mest intensiva perioden av vinterkräksjuka – nu tror Folkhälsomyndigheten att åtgärderna mot covid-19 har satt stopp för det värsta. Restriktionerna verkar dock inte påverka spridningen av klamydia – och under helåret 2020 var minskningen av antalet fall obetydlig.

Grafen på Folkhälsomyndighetens sajt talar sitt tydliga språk: restriktionerna kopplade till pandemin har haft en avsevärd effekt på spridningen av calicivirus, i folkmun mer känt som vinterkräksjukan.

Även spridningen av vanlig influensa har minskat rejält i Sverige, sedan vecka 40 förra året har 112 000 prover analyserats i Sverige, varav sju fall av influensa A och 19 fall av influensa B har påvisats.

Åtgärderna verkar däremot inte ha fått någon större effekt på spridningen av könssjukdomen klamydia. Under mars bekräftades 2 635 fall av klamydia, vilket kan jämföras med 2 869 fall samma månad 2020 och 2614 fall i mars 2019.

Jämfört med i mars 2018, då 2 567 fall i rapporterades in, är det till och med en ökning.

Minskade bara med 4 procent 2020

Ser man till helåret 2020 minskade antalet bekräftade fall av klamydia med blott 4 procent jämfört med 2019. Det berättar Inga Velicko på Folkhälsomyndighetens enhet för epidemiologisk uppföljning.

– Det kan man säga nästan är opåverkat jämfört med 2019, medan gonorré har minskat kraftigt, säger hon till SVT Nyheter.

Klamydia är vanligare hos ungdomar och unga vuxna, vilket kan vara en förklaring till varför just den här sjukdomen inte minskar.

– Kanske är det så att ungdomar och unga vuxna inte har ändrat sina beteenden när det gäller social distansering. En annan förklaring skulle kunna vara att man kan beställa klamydiatest på nätet istället för att gå till kliniken vilket man ofta behöver göra för andra sjukdomar. Men det här är bara mina spekulationer.

”En helt annan grupp som smittas av klamydia”

Är du förvånad över det här?

– Ja, eftersom jag såg att gonorré minskat tänkte jag att klamydia också borde minska, men det blev inte så. Då tänker jag att det är en helt annan grupp som smittas av klamydia och att de har ett beteende som skiljer sig från de grupper som smittas av syfilis och gonorré, säger Inga Velicko och fortsätter:

– Man har ju läst i nyheterna om fester där ungdomar samlas och umgås och inte håller sig till rekommendationerna. Men det här är som sagt mina spekulationer, jag har inte något underlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.