Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör retorikerns fem bästa tips att lyckas med talet i sommar – och hur du kan tänka dig om du kommer av dig: ”Det är inte så dramatiskt” Foto: SVT

Retorikexpertens bästa tips: Så briljerar du med bröllopstalet

Uppdaterad
Publicerad

Ta kontroll, förbered dig väl och kom ihåg känslorna. Det är några av retorikexperten Thérese Kihlanders bästa tips till den som ska hålla tal under sommarens festligheter. 

– Öva på framförandet, inte bara på talet, säger hon i Morgonstudion. 

Sommaren kommer med skolavslutningar, studentmottagningar och bröllopsfester. Och med det kommer också talen, vilket gör många nervösa.

Thérese Kihlander, retoriker och talskrivare, menar att det viktigaste är att försöka ta kontroll över så många aspekter som möjligt inför att man ska hålla tal. 

– Att besöka lokalen där man ska hålla tal kan vara ett bra tips.  

Ett vanligt misstag när man skriver talet är att man staplar upp fakta om personen man ska hylla och glömmer bort känslorna, menar Thérese Kihlander. 

– Jag skriver många tal till föräldrar som vill hålla tal till barn som har vuxit upp och nu ska gifta sig. Då får jag många gånger mycket information, men jag får inte så mycket om hur det kändes första gången man blev förälder. Så det där ska man komma ihåg. 

Hör retorikexpertens bästa tips i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.