Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik reagerar på Björn Söders (SD) tweet.

Ribbenvik om Björn Söder-tweeten: ”Det är trams”

Uppdaterad
Publicerad

Björn Söder (SD) jublade när det stod klart att Mikael Ribbenvik ska lämna sin post som generaldirektör för Migrationsverket. ”Bort med asylaktivister från Verket”, skrev han på Twitter.

– Jag tyckte att det var trams, så klart, säger Ribbenvik i Agenda.

I februari meddelade regeringen att Mikael Ribbenvik inte får förlängt förordnande som generaldirektör för Migrationsverket. Han lämnar därmed sin post i slutet av maj.

En som reagerade positivt var SD-ledamoten Björn Söder.

”Dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket”, skrev han på Twitter.

Uttalandet möttes av skarp kritik från flera håll, bland annat från migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) som ansåg att det var ”olämpligt”.

”Det är trams”

Ribbenvik har tidigare avfärdat Söders anklagelse. I Agenda får han frågan vad han tyckte när han såg tweeten.

– Jag tyckte att det var trams, så klart. För det är trams, svarar han.

– När vi anklagas för att vara aktivister samtidigt som vi anklagas för att vara hjärtlösa och brutala så ligger det så klart i betraktarens öga.

Han konstaterar att myndigheten lyder under regeringen och har som uppgift att genomföra regeringens politik.

– Vi följer ju lagen. Gör vi fel så har vi hela domstolsväsendet ovanpå oss. Ändå blir det den här debatten och det handlar mer om politik än om hur en myndighet ska fullgöra sitt uppdrag, säger han.

Ribbenvik: Inga systematiska fel

I oktober rapporterade Aftonbladet att flera anställda på Migrationsverket hade uttryckt sig kritiskt på myndighetens intranät mot politiken i Tidöavtalet, som då nyligen hade slutits mellan regeringen och SD.

– I kafferummet får man lov att tycka och säga vad man vill, även på Migrationsverket, säger Ribbenvik och beskriver sedan intranätet som ett ”digitalt kafferum”.

Han betonar att åsiktsfriheten är viktig, så länge det inte påverkar tjänsteutövningen.

– De som jobbar i staten är lojala tjänstemän. Det är klart att det kan finnas någon som gjort någonting som går emot det som man ska göra, men inte systematiskt på något sätt, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.