Ribbenvik om utvisningen av Tim, 3: ”Väldigt sällan de går att genomföra”

Uppdaterad
Publicerad

Treårige Tim ska utvisas ensam till Nigeria, enligt ett beslut i Migrationsdomstolen. Detta trots att hans släktingar inte vill ta emot honom. Men enligt Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket, är det inte omöjligt att utvisningen stoppas.

– Min erfarenhet av liknande fall – nej, det är väldigt sällan de går att genomföra, säger han i Aktuellt.

I hela sitt liv har Tim bott hos en familj på Österlen, där han också går i förskola. Men nu kan han alltså skickas till Nigeria. Hans historia, som DN var först att rapportera om, har väckt starka känslor och kritik mot myndigheternas hantering av hans fall.

– Tim kan inte språket och har ingen anknytning till landet. Han har aldrig varit där, säger Tims familjehemsmamma Sandra Persson, till SVT Nyheter.

Men enligt Migrationsverket håller inte skälen för att Tim ska få stanna i Sverige.

– Migrationsverket fattade beslut i det här ärendet för ett och ett halvt år sedan. Nu har domstolen fastställt detta långt senare, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket.

– Det är främst anknytning som skulle vara applicerat i den här typen av fall. Inte ens ett och ett halv år senare räcker den anknytningen, tycker domstolen. Vi har sett sådana här fall genom åren. I botten ligger alltid en familjetragedi, det har väldigt lite med asyl och migration att göra.

Utvisningen kan stoppas

Men trots Migrationsverkets och domstolens beslut så finns det en chans för att Tim ska kunna stanna i Sverige.

– Det mest effektiva skyddet för barn är i verkställighetsfasen. När det gäller ensamma barn finns där ett väldigt starkt skydd, du kan inte åka tillbaka om det inte finns ett ordnat mottagande, säger Mikael Ribbenvik.

– Min erfarenhet av liknande fall – nej, det är väldigt sällan de går att genomföra.

Enligt Mikael Ribbenvik ställer svenska myndigheter en flertal krav på att mottagandet av barnet fungerar på ett bra sätt.

– Det krävs att man hittar föräldrar och att de har förmåga. Nästa steg är familj som kan ta hand om sitt barn så att säga. I tredje hand är det institutioner i hemlandet, barnhem, familjehemsplaceringar, säger han.

– Men de länder vi jobbar med, jag har aldrig sett det fungera. Det krävs en godtagbar standard.

Tim heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.