Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vaccinsamordnaren Richard Bergström svarade på tittarnas frågor om vaccinering mot covid 19 i Morgonstudion. -Även om man har antikroppar bör man vaccinera sig. Foto: TT/SVT

Richard Bergström: Sverige och EU ligger inte långt efter

Uppdaterad
Publicerad

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, tycker att landets och EU:s vaccinarbete går enligt plan. Detta trots att länder som Israel och Storbritannien redan vaccinerat hundratusentals invånare.

– Vaccin kommer nu i jämn takt till alla EU-länder, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Vaccineringen mot covid-19 pågår över världen, och vissa länder ligger före andra i arbetet. I Israel har redan över 600 000 personer vaccinerats. Landet med en befolkning på nio miljoner siktar på att ha gett sprutan till tio procent av sin befolkning i slutet av veckan.

Även i Storbritannien går arbetet framåt. Redan i mitten av december hade över 130 000 invånare vaccinerats.

I Sverige har arbetet precis börjat. Först de efter årsskiftet väntas processen komma igång ordentligt, då 80 000 doser väntas anlända i veckan, ett siffra som väntas stiga till 200 000.

”Ligger inte efter”

Men enligt Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, så ligger Sverige och EU inte långt efter länderna som redan kommit en bit på väg. Det kommer inte dröja innan vi är ikapp, enligt honom.

– Jag tycker inte alls att det går långsammare i Sverige. Hela EU har ett jämnt tempo nu, under julhelgen fick alla länder samma mängd, två lådor just för att visa att vi gjort detta tillsammans i solidaritet, säger Richard Bergström.

Han betonar att EU:s medlemsländer i nuläget ingått avtal om att köpa 300 miljoner doser som ska fördelas efter hand.

– Sen är det upp till alla länder att man får ut det här till medborgarna. Men jag tycker inte att EU ligger efter.

Richard Bergström medverkade i Morgonsstudion på nyårsafton och svarade på tittarnas frågor. Se fler frågor till vaccinsamordnaren i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer