– Jag tror inte att djuren bryr sig om deras välgörare är sverigedemokrater eller vänsterpartister till exempel. Jag blir ganska upprörd faktiskt, säger Richard Jomshof. Foto: TT

SD-politiker får inte ha förtroendeuppdrag i Djurens rätt

Publicerad

Djurens rätt har beslutat att SD-politiker inte får ha ledande positioner inom djurrättsorganisationen, som är Sveriges största. Richard Jomshof väljer därför att sluta.

Han har varit vegetarian i 25 år och ser djurrätt som en av sina politiska hjärtefrågor.

”Jag blir ganska upprörd”

I början av året beslutade Djurens rätt att förtroendevalda sverigedemokrater inte får ha ledarroller inom organisationen. Richard Jomshof väljer därför att lämna den.

– Jag tror inte att djuren bryr sig om deras välgörare är sverigedemokrater eller vänsterpartister till exempel. Jag blir ganska upprörd faktiskt, säger Richard Jomshof till Sveriges radio, som var först med att rapportera om händelsen.

Så motiverar Djurens rätt beslutet

Flera personer har hört av sig till Djurens rätt och tyckt att beslutet är felaktigt. Men verksamhetschefen Benny Andersson står bakom det.

– Man får inte ha ett förtroendeuppdrag om man ger uttryck för extrema åsikter.

Vad är det för åsikter i det här fallet?

– Det är en viss typ av retorik som finns i den här miljön. Den går inte i linje med vår organisation som ska vara öppen och inkluderande.

Vilka andra politiska partier gäller det här?

– Vi har ingen lista.

Men det är bara SD av riksdagspartierna?

– Ja.

Tror du att djuren bryr sig om politisk åskådning?

– Arbetet för djuren bedrivs av människor. Då är det viktigt hur människor är mot varandra. Jag kan förstå om det känns orättvist för vissa individer, men vi har valt den här vägen.

SVT Nyheter har sökt Richard Jomshof.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer