SD:s Richard Jomshof. Foto: TT/Arkiv

Richard Jomshof till M-politiker: ”Du är inte välkommen i Sverige”

Publicerad

”Du är inte välkommen i Sverige, Kahin Ahmed!” Det skriver SD:s partisekreterare Richard Jomshof om M-politikern på sociala medier.
Bakgrunden är kritiken mot att Sverigedemokraterna bjöds in till politikerveckan i Järva.

I torsdags skrev Kahin Ahmed, som sitter i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista, en debattartikel på sajten Nyheter24, där han kritiserar att politikerveckan i Järva bjuder in Sverigedemokraterna. Rubriken var ”Du är inte välkommen i förorterna, Jimmie Åkesson!”.

På fredagen gick partisekreterare Richard Jomshof till motangrepp på sociala medier och skrev att Kahin Ahmed inte är välkommen i Sverige. Kahin Ahmed anser att det är en skandal att en riksdagsman och partisekreterare skriver så här.

– Han är inte värd att representera våra medborgare i Sverige, säger han till Dagens Nyheter.

”Förstår inte svensk demokrati”

Richard Jomshof hävdar att inlägget är ett svar på debattinlägget och menar att Kahin Ahmed inte förstår hur svensk demokrati fungerar. Han känner sig provocerad och anser att det ”är ganska fräckt att en människa som kommer till Sverige försöker tala om hur svenskar ska leva sina liv”.

– Jag tycker det är ganska provocerande att en individ försöker stoppa ett riksdagsparti att framföra vad man har för uppfattningar i olika frågor. Om man inte förstår hur svensk demokrati fungerar så kanske man ska fundera på vad man har i Sverige att göra över huvud taget, säger han till Dagens Nyheter.

”Nedlåtande och rasistiskt”

Kahin Ahmed tycker att inlägget är nedlåtande och rasistiskt. 

– Jag har bott här i 26 år, har en magister i sociologi och jobbat i 18 år och betalat skatt. Jag är en fullvärdig medborgare. Man känner sig rädd när man inte kan uttala sina åsikter utan att möta detta, säger han till Dagens Nyheter.

SVT Nyheter söker Richard Jomshof för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer