”Tillverkarna har ett ansvar att göra bättre hjälmar”, säger Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Annika Tjernström. Foto: TT/SVT

Ridsportförbundet: Tillverkarna måste ta ett större ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Ryttare är generellt bra på att använda hjälm när de rider och pysslar om sina hästar. Men tester som Folksam har gjort visar att många ridhjälmar ger ett dåligt skydd och riskerar att invagga ryttaren i en falsk trygghet. Nu vill Svenska Ridsportförbundet se att tillverkarna tar ett större ansvar för att hjälmarna blir bättre.

– Det har gått fyra år sedan förra testet gjordes och fortfarande finns det stora brister bland hjälmarna. Det är många som rider så det borde finnas ett stort tryck från konsumenterna. Tillverkarna har ett ansvar att göra bättre hjälmar, säger Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Annika Tjernström.

”Behöver hända mer”

Den största skillnaden mellan en bra och dålig hjälm är hur väl den skyddar huvudet vid sneda islag som gör att huvudet roterar. I dagsläget finns det inga lagkrav på ridhjälmstillverkarna att motverka rotationsvåld.

Istället testas endast raka islag för att mäta hur pass bra hjälmarna skyddar mot en skallfraktur. Detta trots att det finns tydliga forskningsresultat som visar att rotationsvåld orsakar hjärnskador.

– Det behöver hända mer på det här området. Vi driver ett hårt arbete gentemot EU för att få till en standard där hjälmarna även testas för att klara rotationsvåld, säger Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Annika Tjernström.

Stora skillnader

Trots att alla ridhjälmar i Folksams test klarar lagkraven behöver samtliga bli bättre på att minska rotationsvåldet mot huvudet och för att undvika hjärnskakning eller mer allvarliga hjärnskador.

– Vi behöver driva på så att vi får en annan standard. Om vi har lagkrav som är så pass låga så tycker jag att man måste skärpa lagkraven, säger Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Annika Tjernström.

”Hästsporten är en konservativ bransch”

En av hjälmarna som fått sämst betyg i Folksams test är Ridhjälm HS Gold. Anna Axenbjer är Category Manager på Willab AB som äger varumärket HANSBO SPORT och medger att branschen ligger efter i utvecklingen av hjälmar som skyddar vi ett rotations fall. 

– Hästsporten är en konservativ bransch och vi ligger efter tillexempel cykling och skidåkning.  Vi tog ett beslut för ett halv år sedan att vi vill ta ett större ansvar för säkerheten och vi kommer successivt sluta att sälja hjälmen i testet trots att den uppfyller alla uppställda krav enl VG 1 + EN 1384- standarden. Nu håller vi på och tar fram en ny hjälm med ett nytt membran som är en svensk uppfinning och som även skyddar mot rotationsskador, säger Anna Axenbjer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.