Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla behöver betala och därför måste alla kunna betala.” Riksbankchek Erik Thedéen om varför kontanter spelar en viktig roll. Foto: TT

Riksbanken: Fler ska kunna betala med kontanter

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken anser att betalningar behöver bli säkrare och mer tillgängliga. Bland annat förslår myndigheten att bankerna ska bli skyldiga att ta emot kontanter från privatpersoner.

– Bankerna har ett betydande ansvar, säger riksbankschefen Erik Thedéen under en pressträff.

Betalningssystemen har digitaliserats i snabb takt – vilket gör att Sverige ligger i framkant internationellt. Men Riksbanken anser att det finns nackdelar med utvecklingen. Det framkommer i årets betalningsrapport som beskriver och analyserar utvecklingen av Sveriges betalningsmarknad. Riksbanken menar att kontanter fortsatt spelar en viktig roll:

– Alla behöver betala och därför måste alla kunna betala, säger Erik Thedéen.

Han menar att betalningssystemet är ett infrastruktursystem som alla måste ha tillgång till.

– Vi måste måna om alla, vi kan inte bara säga att de flesta klarar sig.

Offentliga och privata aktörer anses även behöva arbeta för att betalningar ska fungera vid störningar i krissituationer i fredstid och vid höjd beredskap.

Vill se utvidgad utredning

Riksbanken anser att den utredning som regeringen tillsatt om kontanter bör utökas. De vill också att bankerna ska bli skyldiga att ta emot sedlar och mynt från privatpersoner – något de inte är i dag.

Bankerna behöver också se över vilka de ger tillgång till ett betalkonto. Riksbanken menar att många i dag stängs ute då de anses som för riskfyllda kunder. Bankerna föreslås nu att erbjuda konton med begränsade funktioner.

– Utan ett konto är det i princip omöjligt att ha ett fungerande liv i Sverige, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.