Höga räntor och inflation fortsätter pressa svenska hushåll och företag, enligt Riksbanken. Foto: Martina Holmberg / TT

Riksbanken i ny rapport: Räntan fortsätter pressa högt belånade hushåll och företag

Uppdaterad
Publicerad

Ihållande höga räntor, ökad geopolitisk oro och en inflation som inte vänder ned tillräckligt snabbt. Riskerna i den svenska ekonomin väntas vara fortsatt höga en tid framöver, visar en ny rapport från Riksbanken. Där rekommenderas bland annat en förändring av bostadsmarknanden och fortsatta amorteringskrav för hushåll.

Mörkret som sänkt sig över Sveriges ekonomi ser ut att hålla i sig. Enligt Riksbankens finansiella stabilitetsrapport som presenterades på torsdagen väntas det relativt höga ränteläget fortsätta pressa hushåll och företag.

Trots att inflationen dämpats bedöms den inte bara i Sverige, utan även i övriga världen, vara fortsatt hög och flera centralbanker har därför flaggat på att styrräntorna inte kommer att sänkas i närtid.

Krigsoro i världen

Samtidigt riskerar den geopolitiska oron, med Rysslands krig mot Ukraina och de nu upptrappade konflikterna i Mellanöstern, spä på instabiliteteten på de finansiella marknaderna ytterligare.

Särskilt sårbar är den högt belånade och räntekänsliga fastighetssektorn i Sverige, som många svenska banker är kraftigt exponerade mot. Något som på sikt skulle kunna leda till en konjunkturnedgång, enligt Riksbanken.

Hushållens skulder en risk

Hushållens höga skuldsättning och korta räntebindningstider pekas också ut som en fortsatt riskfaktor för svensk ekonomi. I synnerhet bostadsrättsägare i föreningar med hög belåning, där höga räntor kan leda till höjda avgifter för medlemmarna. Om hushållen inte kan att hantera fortsatta kostnadsökningar och konsumtionen minskar kan bankernas kreditförluster komma att öka och äventyra den ekonomiska stabiliteten, enligt Riksbankens bedömning.

Vill behålla amorteringskrav

Riksbanken föreslår i rapporten en strukturförändring av bostadsmarknaden för en ”långsiktigt hållbar skuldutveckling” för hushållen. Även nuvarande amorteringskrav och bolånetak rekommenderas vara kvar i sin nuvarande form.

Storbanker bör även bli mer återhållsamma med utdelningar och aktieåterköp, enligt bedömningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer Riksbanken höja räntan? Hur kommer det bli med inflationen sen då? SVT Nyheter har pratat med fyra experter som reder ut hur det kan ligga till. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.