Sveriges riksbanks byggnad. Foto: Arkiv/TT

Riksbanken köper värdepapper för miljarder

Publicerad
Värdepappren innefattar stats-, kommun och bostadsobligationer och köpen inleds omgående. Besluten om åtgärderna fattades på ett extrainsatt möte på måndagen, och närmare detaljer om köpen presenteras inom kort.

Utlåningsräntan till bankerna sänks från 0,75 till 0,20 procentenheter över reporäntan, som fortfarande är noll procent. Bankerna får också veckovis låna en obegränsad mängd pengar mot säkerhet, till en ränta på 0,20 procentenheter över reporäntan. Slutligen ökas flexibiliteten kring vilken säkerhet bankerna måste ha, vilket ökar möjligheten att använda bostadsobligationer som säkerhet.

”Åtgärderna innebär att bankerna kan låna pengar hos Riksbanken till lägre ränta, att det tillförs ytterligare likviditet till det svenska finansiella systemet och att räntemarknadens funktionssätt förbättras”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. Man tillägger också att banken är redo att vidta ytterligare åtgärder.

”Alla Riksbankens verktyg kan användas. Även köp av obligationer utgivna av icke-finansiella företag kan komma att övervägas. Hur verktygen kommer att användas beror på den fortsatta utvecklingen”, heter det vidare i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet