Eva Srejber, också vice riksbankschef, sade även hon i ett tal i dag att det finns tendenser till uppbromsning i konjunkturen. Men hennes formuleringar antydde att hon är mer tveksam till en räntesänkning vid nästa möte 20 juni.
Riksbanken har under våren fått allt häftigare kritik. LO, Ams, Konjunktur- institutet och flera ministrar har krävt att Riksbanken sänker sin repo- ränta, som styr de rörliga boräntorna.
Vill ha räntesänkning
Statliga Konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson anser att den svaga utvecklingen på arbetsmarknaden motiverar en räntesänkning.
-Vi anser att det är motiverat att Riksbanken därför sänker räntan med 0,50 procentenheter, säger Ingemar Hansson till TT.
-Inflationen på ett till två års sikt blir lägre än 2 procent och förklaringen till det är den svaga arbetsmarknaden. En sänkning innebär också att Riksbanken kommer närmare sitt inflationsmål på 2 procent och innebär också en snabbare minskning av den konjunkturella arbetsmarknaden.
Boräntor påverkas
Spekulationerna om en räntesänkning i juni har redan resulterat i att bolåneföretagen börjat sänka sina tremånadersräntor. Det kan de göra när de bedömer att Riksbanken snart ska sänka sin styrränta.
Marknadens bedömning i nuläget är att Riksbanken kommer att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,75 procent vid direktions-mötet den 20 juni.
Om de förväntningarna sedan inte stämmer kommer det att leda till att boräntorna höjs igen.
Samtidigt som flera institut nu sänkt tyder en färsk SEB-undersökning bland drygt 1.000 svenskar på att hushållen räknar med fortsatt låga räntor.
Inte ens tio procent av dem som har rörliga lån tänker binda dem under den kommande tremånadersperioden.
Källa: TT