I stället för sommaruppehåll måste ledamöterna nu vara redo att snabbt kallas in för eventuella nya statsministeromröstningar. Foto: TT

Riksdagen förbereder för extra arbete i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Misstroendeomröstningen mot statsminister Stefan Löfven har skapat nya förutsättningar för riksdagen.

I stället för sommaruppehåll måste ledamöterna nu vara redo att snabbt kallas in för eventuella nya statsministeromröstningar.

Enligt det ursprungliga schemat skulle riksdagen i dag ha fattat de sista besluten innan sommaruppehållet.

Men till följd av misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven kommer politikerna nu i stället att behöva planera för att kunna ta sig till riksdagshuset med kort varsel, rapporterar Ekot.

Måste snabbt kunna vara på plats

Om statsminister Stefan Löfven avgår kommer talmannens arbete med att ta fram en ny statsministerkandidat att börja. Om det blir aktuellt kommer förslaget på ny statsminister att prövas i riksdagens kammare och då måste ledamöterna kallas in.

Det är gruppledarna för respektive parti som har i uppgift att se till så att ledmötena finns tillgängliga.

– Att boka utlandsbiljetter eller andra semestrar långt bort från Stockholm, där ska man nog tänka om. Det kan ju bli en statsministeromröstning och då måste vi ju kunna vara här på 24 timmar och det kommer ju naturligtvis att påverka sommarplanerna för alla, säger M-riksdagsledamoten Maria Stockhausen till Ekot.

Inte aktuellt med distans

Enligt riksdagsförvaltningen är riksdagens ledamöter alltid i tjänst. I nuläget utreder man inte någon möjlighet för ledamöterna att rösta på distans.

– Det skulle kräva lagändringar så det kommer inte att påverka den här processen. Initiativ till sådana ändringar tas normalt av riksdagspartiernas företrädare, skriver biträdande riksdagsdirektör Claes Mårtensson till SVT.

Riksdagsförvaltningen planerar nu för de olika alternativ som kan bli följden av riksdagens misstroendeförklaring mot statsministern.

– Förvaltningen ser naturligtvis till att vara bemannad för att klara den uppkomna situationen, skriver Claes Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.