Annie Lööf (C) måste bekänna färg, enligt en statsvetare som SVT har pratat med. Foto: TT

Tre statsvetare om politiska läget: Det här kommer avgöra

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen Löfven har fallit. Nu väntar Sverige på nästa drag i det politiska spelet. Enligt statsvetaren Mikael Gilljam är det Centerledaren Annie Lööf som sitter med hela leken.

– Hon och ingen annan avgör detta precis när hon vill, säger han.

181 riksdagsledamöter röstade ja till en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven – och regeringskrisen var på måndagen ett faktum.

Nu har Löfven en vecka på sig att ta beslut: ska han avgå eller utlysa extraval?

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

– Jag tror på en nybildad regering inom ett par veckor. Men jag har blivit överraskad förr. Mitt grundtips är att Stefan Löfven kommer tillbaka, säger Marja Lemne, S-märkt universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Hon menar att regeringen Löfven har fått lära sig den hårda vägen att man inte kan ställa Vänsterpartiet utanför på samma sätt som tidigare.

– Vänsterledaren har hela tiden varit kristallklar med att hon vill se Stefan Löfven som statsminister, säger Marja Lemne.

”Lööf måste bekänna färg”

Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet ser en annan person som huvudperson den kommande veckan. Nämligen Centerpartiets ledare Annie Lööf.

– Annie Lööf satt på hela leken förra gången – det gör hon nu med. Vi har fortfarande samma valresultat. Hon och ingen annan avgör detta precis när hon vill, säger han.

Enligt Mikael Gilljam är det dags för Annie Lööf att bestämma sig för vilken politisk sida hon vill tillhöra.

– Hon har kommit för billigt undan tycker jag. Nu måste Annie Lööf bekänna färg.

Kommer likna förra regeringen

Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet som forskar om regeringsbildning, tror att det kommer sluta med en lösning som liknar den förra regeringen.

– Misstroendeomröstningar kan ha effekten att låsa upp de låsningar som partierna har. Framförallt nu när januariavtalet enligt parterna är dött, då finns det inget avtal att förhålla sig till längre, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet