Riksdagsmajoriteten, de borgerliga och SD, uppmanar nu regeringen att i stället ta fram förslag på nationella kvalitetskrav för att åtgärda brister i både offentligt och privat utförd välfärd. Foto: TT

Riksdagen röstade nej till förslag om vinsttak i välfärden

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen vinstbegränsning för så kallade ”välfärdsföretag” som finansieras med skattemedel. Förslaget röstades ned i riksdagen under torsdagen.

Socialdemokraterna röstade tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet för förslaget om vinsttak i välfärden. I korta drag handlade förslaget om att företag inom skola och omsorg, som finansieras av skattemedel, skulle tvingas gå med på en begränsning av vinst för att få tillstånd att bedriva sin verksamhet.

Vården omfattades inte. En utredning har tillsatts om regler för hur skattemedel ska användas i vården. Den ska vara klar vid årsskiftet.

Dödsdömt sedan länge

Redan tidigt i våras gjordes bedömningar om att förslaget var var dödsdömt på förhand. Inte heller under torsdagen, när riksdagen till slut tog ställning till förslaget, fanns någon majoritet för vinstbegränsning – allianspartierna och Sverigedemokraterna är alltjämt emot.

162 riksdagsledamöter röstade emot förslaget, 139 för.

Riksdagsmajoriteten, de borgerliga och SD, uppmanar nu regeringen att i stället ta fram förslag på nationella kvalitetskrav för att åtgärda brister i både offentligt och privat utförd välfärd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.