Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) presenterade när lagförslaget presenterades tidigare i år.

Lagrådet dömer ut förslag om välfärdsvinster

Uppdaterad
Publicerad
Lagrådet dömer ut regeringens och Vänsterpartiets förslag för att begränsa vinster för privata bolag i välfärden. Men regeringen ändrar inte planen på att lägga en proposition till riksdagen inom någon månad.

– Vi ska noga begrunda Lagrådets synpunkter och vi återkommer med vilka överväganden vi gör, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till TT.

Han säger att det verkar som om Lagrådet gör en annan analys och bedömning än regeringen om behovet av att begränsa vinster i välfärden.

– Vi kommer att lägga fram en proposition till riksdagen så att den kan behandlas av den här riksdagen, säger Shekarabi.

Verkat kört

Förslaget verkar dock på förhand dödsdömt även i riksdagen eftersom det inte finns någon majoritet för vinstbegränsning – Allianspartierna och Sverigedemokraterna är emot.

Enligt Lagrådet är förslaget, som egentligen omfattar flera olika lagrådsremisser, inte ordentligt berett. Det är också oklart om syftet med förslagen uppnås och förslagen kan vara i strid med såväl den kommunala självstyrelsen som näringsfriheten, enligt Lagrådet.

”Både när det gäller konsekvensanalysen och utformningen av detaljerna kring vinstbegränsningen får, sammanfattningsvis, det nu framlagda förslaget anses ofullständigt som beredningsunderlag” , skriver rådet i stycket om regeringens underlag för förslaget.

Oklara följder

Lagrådet konstaterar också att regeringen vill att vinstbegränsningen enligt utredningens förslag ska införas i full skala inom skolan och omsorgens område, ”utan något slags tester i verkligheten”.

”Konsekvenserna av om utredningen missbedömt verkningarna av vinstbegränsningarna kan uppenbarligen bli högst oönskade”, skriver juristerna i Lagrådet.

Fakta: Regeringens förslag

Visa

Ett krav på tillstånd införs för aktörer som vill driva verksamhet inom skola och omsorg. För att få detta tillstånd ställs ett antal krav:

Ett vinsttak på högst sju procent av operativt kapital plus statslåneräntan.

Inga värdeöverföringar utöver det tillåtna rörelseresultatet får göras.

Regeringen tänker återkomma med justeringar av förslagen, som innebär att idéburna aktörer inte ska omfattas av samma krav som övriga aktörer, samt att ett visst positivt rörelseresultat ska vara tillåtet oavsett storleken på det operativa kapitalet, detta för att hjälpa små aktörer.

En proposition ska presenteras i mars.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer