Reaktor 2 i Ringhals kärnkraftverk. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Debatt om stängningen av Ringhals i riksdagen

Publicerad

SD, M, KD och L vill att stängningen av Ringhals 1 och 2 skjuts upp. I dag debatterades frågan och riksdagen kommer att rösta om detta. Men voteringen skjuts upp till den 22 januari.

Ringhals 2 stängdes vid årsskiftet och under 2020 kommer även reaktor 1 att stängas. Enligt Ringhals och Forsmarks vd Björn Linde är det inte realistiskt att driva reaktorerna vidare eftersom det behöver göras stora investeringar i säkerheten.

Politikerna är inte överens om att det är rätt beslut att stänga reaktorerna. Sverigedemokraterna vill tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna stoppa avvecklingen.

Därför vill SD skjuta upp stängningen

Enligt Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, kan elen från kärnkraft möjliggöra en klimatomställning.

– Det här är el som vi antingen kan exportera eller använda inom industrin. Det finns fortfarande mycket kolkraft i Europa och skulle den här elen exporteras till de länderna kan vi minska utsläppen av växthusgaser med nästan 8 miljoner ton, vilket motsvarar all biltrafik i Sverige under ett helt år. Det om något borde vara en klimatpolitik på riktigt, sa Mattias Bäckström Johansson (SD), energipolitisk talesperson, i Morgonstudion.

Votering skjuts upp

På onsdagen debatterades frågan i riksdagen, men voteringen sköts upp. Först den 22 januari kommer riksdagen att rösta om stängningen ska senareläggas.

– Det är som Vattenfall säger omöjligt att driva reaktorerna vidare eftersom man inte har investerat i dem de senaste åren. Vi är ett industrivänligt parti, men vi är inte beredda att skattefinansiera kärnkraften utan tycker det är viktigare att satsa på välfärden än att klamra sig fast vid gammal smutsig teknik, sa Mathias Tegnér (S), under riksdagsdebatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.