Foto: SVT

Debatt om kärnkraften: ”Varför satsa på något som varken är säkert eller lönsamt?”

Uppdaterad
Publicerad

SD, M, KD och L vill att stängningen av Ringhals skjuts upp. Riksdagen ska rösta i frågan under eftermiddagen, men redan i SVT:s Morgonstudion debatterades kärnkraftens vara eller icke-vara mellan SD och MP. – Elbehovet ökar i rekordartad takt. Vi behöver mer fossilfri el, inte mindre, säger Mattias Bäckström Johansson (SD), energipolitisk talesperson.

Ringhals 2 stängdes vid årsskiftet och under år 2020 kommer även reaktor 1 att stängas. Enligt Ringhals och Forsmarks vd  Björn Linde är det inte realistiskt att driva reaktorerna vidare eftersom det behöver göras stora investeringar i säkerheten.

– Vi har ansvaret att sätta säkerhet i första rummet. Vår bransch är långsiktig och jag tycker inte att man kan skifta den typen av beslut med så kort varsel, säger han till SVT.

SD: Kärnkraften möjliggör klimatomställning

Men politikerna är inte överens om att det är rätt beslut att stänga reaktorerna. Sverigedemokraterna vill tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna stoppa avvecklingen och hoppas att riksdagen ska rösta emot en stängning av Ringhals 1 och 2 i eftermiddag.

Enligt Mattias Bäckström Johansson, energipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, kan elen från kärnkraft möjliggöra en klimatomställning.

– Det här är el som vi antingen kan exportera eller använda inom industrin. Det finns fortfarande mycket kolkraft i Europa och skulle den här elen exporteras till de länderna kan vi minska utsläppen av växthusgaser med nästan 8 miljoner ton, vilket motsvarar all biltrafik i Sverige under ett helt år. Det om något borde vara en klimatpolitik på riktigt, säger Mattias Bäckström Johansson.

”Varken säkra eller lönsamma”

Miljöpartiet å sin sida säger att det är satsningarna på förnybar energi som verkligen får effekt genom minskade utsläpp.

– Det är en jättespektakulär utveckling. Det förnybara rasar i pris. Allt som Ringhals 1 och 2 står för ersätts med råge av vind, säger Lorentz Tovatt (MP), klimatpolitisk talesperson.

MP tycker inte heller att politiken ska gå in och detaljstyra bolag som Ringhals på det här sättet.

– De som äger reaktorerna vill inte driva dem. De ser ingen affärsmodell i det. Varför ska man driva vidare reaktorer som varken är säkra eller lönsamma, och som inte är framtiden, säger Lorentz Tovatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.