Johan Svenningsson vd för energibolaget Uniper. Foto: Alex Bolevin

Ringhals ägare öppnar för ny kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Ringhals tyska delägare Uniper stänger inte dörren för att bygga ny kärnkraft i Sverige.- Vi ser absolut att vi kan köra kärnkraften längre, säger Johan Svenningsson vd för energibolaget Uniper.

Efter decennier av oenighet och konflikt i kärnkraftsdebatten slöt regeringen, Centern, Kristdemokraterna och Moderaterna 2016, en historisk uppgörelse om Sveriges långsiktiga energipolitik. Då satte man målet att Sverige, år 2040, ska ha 100 procent förnybar elproduktion, alltså ingen kärnkraft.

Men företagen Vattenfall och Uniper som äger de svenska kärnkraftverken öppnar upp för längre drift och Uniper för ny kärnkraft.

– Vi ser absolut att vi kan köra kärnkraften längre, 2045, 2065 eller till och med ny kärnkraft, säger Johan Svenningsson vd för energibolaget Uniper.

Stänger inte dörren för att förlänga driften

När energiöverenskommelsen slöts 2016 var energijätten Vattenfall positiv till att stänga ned kärnkraften 2040.

– Kärnkraften är ju inte förnyelsebar. Utan vårt mål är att ha helt förnyelsebart till 2040, sa Vattenfalls vd Magnus Hall, till Rapport för tre år sedan.

Men idag är elpriset högt och kärnkraftverken går med vinst. Och nu stänger inte Vattenfall dörren för att förlänga driften efter 2040.

– Vi kommer att överväga möjligheten att köra dem längre, säger, Torbjörn Wahlborg, produktionschef vid Vattenfall.

Hotar att lämna

Moderaterna och Kristdemokraterna hotar att lämna energiöverenskommelsen. De vill att formuleringen om att 100 procent av elproduktionen ska vara förnybar 2040 byts ut mot att den bör vara fossilfri.

Mer om kärnkraftverkens framtid i söndagens Agenda.

I juni 2016 träffade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna en överenskommelse om energipolitiken, där bland annat följande ingick:

· Målet är att Sverige ska ha hundra procent förnybar elproduktion år 2040. Det innebär dock inte ett stoppdatum för kärnkraft.

· Inom ramen för maximalt tio kärnkraftsreaktorer ska nybyggnation tillåtas på befintliga platser.

· Den så kallade effektskatten på kärnkraft avvecklas under en tvåårsperiod med start 2017, vilket ska betalas genom högre skatt på hushållen.

· Nationalälvarna och övriga i lagen angivna älvsträckor ska fortsatt skyddas från vattenkraftsutbyggnad.

· Fastighetsskatten på vattenkraft ska sänkas stegvis under en fyraårsperiod till samma nivå som de flesta övriga elproduktionsanläggningar.

· Anslutningsavgifterna till stamnätet för havsbaserad vindkraft bör slopas.

· Elcertifikatsystemet ska förlängas och utökas med 18 terawattimmar (TWh) nya elcertifikat till 2030.

· Ett särskilt energieffektiviseringsprogram för den elintensiva svenska industrin bör införas.

· Överföringskapaciteten för el inom Sverige och mellan Sverige och grannländerna ska öka.

Källa: Energiöverenskommelsen mellan S, M, MP, C och KD

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.