HPV, som orsakar livmoderhalscancer, är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och en majoritet av befolkningen får HPV någon gång under livet. Foto: Claudio Bresciani/TT

Riksdagens uppmaning: Utrota livmoderhalscancer inom sju år

Uppdaterad
Publicerad

Varje år dör cirka 150 kvinnor av livmoderhalscancer i Sverige. Nu uppmanar riksdagen regeringen att ta fram en handlingsplan för att helt utrota livmoderhalscancer inom fem till sju år.

Professor Joakim Dillner, som är expert på ämnet, menar att det är fullt rimligt.

– Jag har räknat lite på det och jag får det till fem år.

Sedan mitten av 1960-talet, då cellprovtagningarna startade i Sverige, har antalet fall av livmoderhalscancer mer än halverats, med undantag för ett par år sedan då fallen ökade, vilket delvis berodde på att laboratorier missade cellförändringar.

Men sjukdomen går att eliminera. För att göra det bör kvinnor i samband med sin första screening för livmoderhalscancer erbjudas HPV-vaccination och HPV-screening. Det anser riksdagen som vill att regeringen ska genomföra en “systematisk, långsiktig och nationell satsning” för att helt utrota cancerformen.

– Vi som har forskat på det här vet att sådana här verktyg kan eliminera virusvarianten som gör att cancern uppstår. Att det nu finns en bred politisk enighet kring detta uppfattar jag som väldigt viktigt, säger Joakim Dillner, professor i infektionssjukdomar och ordförande för Nationellt kvalitetsregister för cervixcancerprevention.

”Tar en oerhörd tid”

Sedan 2015 är Socialstyrelsens rekommendation att kvinnor som är 30 år och äldre främst ska testas för humant papillomvirus, HPV, i sitt gynekologiska cellprov. Detta eftersom det är ett känsligare test, som kan hitta en ny grupp kvinnor, de med kvarstående HPV utan cellförändringar. Nu följer alla regioner utom en rekommendationen.

Det i kombination med vaccinering, som erbjuds flickor och pojkar i mellanstadiet, har varit Sveriges strategi för att minska livmoderhalscancer. Men riksdagen anser alltså att även äldre kvinnor bör vaccineras.

– En grundbult i utrotningen är vaccinationen i mellanstadiet. Den rullar på men det tar en oerhörd tid innan alla har fått HPV-vaccin i skolan, det blir utrotning om en livstid. Men om man erbjuder det man kallar “catch up-vaccinering” i samband med cellprovtagning får de lite äldre unga kvinnorna också ett skydd, säger Joakim Dillner som länge förespråkat detta.

Vaccin effektivt

En svensk studie från i höstas visade att HPV-vaccination innebär en riskminskning på hela 88 procent om kvinnan vaccineras före 17 års ålder, medan en vaccination mellan 17 och 30 års ålder innebär en halverad risk för livmoderhalscancer.

Joakim Dillner anser att målet att utrota livmoderhalscancer inom sju år är rimligt – och han är mer optimistisk än så.

– Jag har räknat lite på det och jag får det till fem år. Jag vet inte vad riksdagen fick sju år ifrån men det ville väl ha lite säkerhetsmarginal.

SVT Nyheter har sökt socialminister Lena Hallengren (S) för en kommentar.

Detta är HPV-virus

Humant papillomvirus är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och en majoritet av befolkningen får HPV någon gång under livet, men ofta läker det ut av sig självt.

Viruset finns i över 100 varianter, varav de flesta är ofarliga. Men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som kan leda till cancer.

Varje år drabbas exempelvis över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet. 15 000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.

Viruset kan också orsaka andra mindre vanliga cancerformer hos både män och kvinnor. Det kan till exempel handla om cancer i mun, hals, vagina, penis och ändtarmsöppning.

Läkare och forskare är överens om att det bästa sättet att slippa de farligaste typerna av HPV är att vaccinera sig.

Vaccinet är som mest effektivt om man tar det innan man har haft sex första gången, men även de som redan haft sex minskar risken att drabbas av farliga cellförändringar om de vaccinerar sig.

Då vaccinet inte skyddar mot alla HPV-typer som kan orsaka cancer är det viktigt att gå på regelbundna provtagningar, där eventuella cellförändringar kan upptäckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.