Studenter dansar på Holiday Inn i Palms Springs, USA. Arkivbild. Foto: TT

Riksdagsbeslut: Dans släpps fri

Uppdaterad
Publicerad

Barer och nattklubbar behöver från 1 juli inget tillstånd för att låta gästerna dansa.

Riksdagen har nu beslutat att ta bort tillståndskravet från 1956.

Flera ledamöter beskrev i debatten inför beslutet ändringen i ordningslagen som en frihetsreform. I dag måste barägare ingripa om spontandans skulle uppstå vid bardisken. Annars riskerar ägaren att förlora sitt serveringstillstånd.

– Det är alltså olagligt att hålla takten när det spritter i kroppen till några sköna toner i bakgrunden, sade moderaten Charlotte Nordström.

Centerpartisten Jonny Cato kallade nuvarande förbud för spontandans för absurd och pekade på att det idag inte är förbjudet att ta danssteg i tunnelbanan eller matbutiken.

– Men just på nattklubben krävs ett tillstånd för att jag ska kunna göra mina moves, sade han.

Från första juli kommer det att räcka det med att barer och nattklubbar anmäler danstillställningar till polisen. Anmälan är kostnadsfri och kan göras muntligen.

Alla riksdagspartier var för att slopa tillståndskravet.

Regeringen uppger i lagförslaget till riksdagen att det är svårt att bedöma om avskaffandet av tillstånd kommer att leda till ökade insatser av polisen för att hålla ordning.

Tillstånd för att anordna dans på offentliga platser som parker och torg kommer att krävas även i framtiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag sa när jag precis tillträtt att om jag fick välja en lag som borde tas bort är det den om danstillståndet”, säger Gunnar Strömmer (M). Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.