Sverigedemokraternas vice ordförande Jonas Åkerlund är även ledamot i konstitutionsutskottet. Foto: Scanpix

SD-topp ville utvisa 500.000 ”parasiter”

Uppdaterad
Publicerad

I ett radioprogram från 2002 föreslår Sverigedemokraternas nuvarande vice partiordförande Jonas Åkerlund att en halv miljon invandrare ska ”återsändas” för att komma tillrätta med ekonomiska problem och mobbning.

– Skulle vi återsända 500.000 av de värsta parasiterna i Sverige skulle alla den här typen av problem vi pratar om vara borta. Det säger riksdagsledamoten och Sverigedemokraternas vice partiordförande Jonas Åkerlund i ett radioprogram ur partiets närradio från augusti 2002 som Aftonbladet tagit del av.

Parasiterna Åkerlund syftade till var invandrare utan ”något som helst skyddsbehov som enbart utnyttjar Sverige”. Och problemen som ska lösas är bland annat den svenska ekonomin – som enligt Åkerlund skulle se radikalt annorlunda ut inom ett år om en halv miljon människor återsändes.

– Det gör vi! Se till att vi får tillräckligt mycket inflytande bara, säger kvinnan som intervjuar Åkerlund.

– Ja, det är det vi gör! svarar han.

Lösning på problem med mobbning

Även mobbning i skolorna hade man kunnat komma tillrätta med genom att utvisa invandrare, säger Jonas Åkerlund i ett annat radioprogram inspelat i februari.

Han talar om ett specifikt fall och säger att om ”de unga mobbarna och deras familj” skickades tillbaka till sina hemländer skulle man sätta ett exempel.

– I det ögonblicket skulle mobbning upphöra på alla skolor, därför att ingen vill ta den risken.

När Aftonbladet konfronterar Jonas Åkerlund med hans uttalanden i partiradion säger riksdagsledamoten att han, under tiden då programmet spelades in, sa många saker han inte står bakom idag.

– Jag var inte så mogen på den tiden.

Du var 53?

– Ja, jag var politiskt omogen.

Föreslås för omval

Samtidigt visar Åkerlunds bakgrund att han har en ganska gedigen politisk karriär bakom sig – som tog sin början redan på 70-talet då han var aktiv inom Socialdemokraterna.

I början av 80-talet bytte Åkerlund till Moderaterna där han var partiets förstanamn i Ockelbo kommun för att 1995 gå över till Sverigedemokraterna, där han varit både pressekreterare och talesperson.

2006 valdes Jonas Åkerlund till vice partiordförande och 2010 blev han invald i riksdagen. Inför Sverigedemokraternas landsdagar 22-24 november i år föreslår valberedningen att Åkerlund väljs om som vice partiordförande med motiveringen:

”Hans egenskaper har partiet haft nytta av i många sammanhang. Hans lugn och kunskap kommer även framöver att vara en tillgång för partiet.”

”Jag var frustrerad då”

I radioinslaget talar Jonas Åkerlund under pseudonymen ”Viktor”. Men riksdagsledamoten bekräftar för Aftonbladet att det är han som talar.

– Det var för att jag förstod att det förmodligen skulle leda till att jag fick sparken från jobbet om de fick reda på vem jag var.

När tidningen konfronterar Åkerlund kring sina uttalanden om invandrare som parasiter svarar han att han var ovan vid att representera ett litet, kontroversiellt oppositionsparti och att partiet var i ”en pressad situation”. Han var frustrerad på den tiden, säger riksdagsledamoten.

– Jag uppfattade att det var många av dem som hade en parasitär livsstil, jag visste inte så mycket då.

Efter en stunds samtal väljer Jonas Åkerlund att lämna Aftonbladets reporter. När hon försöker följa efter honom vänder han sig om, uppenbart irriterad, och säger ”nu lägger du av”.

”Partiet blir bättre hela tiden”

Till SVT säger Jonas Åkerlund att radioprogrammet från 2002 spelades in utan manus och att han tar avstånd från sina uttalanden.

– Det här är 12 år sedan, Jag minns inte särskilt mycket av det och jag tycker att det är fullständigt irrelevant.

Jonas Åkerlund jämför Sverigedemokraternas utveckling med Miljöpartiets och menar att partiet förändrats mycket sedan 2002. I och med att partiet växt känner man ett större ansvar när man företräder fler väljare. Då väljer man ord på ett annat sätt, menar Åkerlund.

– Med erfarenheter kommer ofta mognad. För varje år som går där vi är med i kommunpolitik, landstingspolitik och nu de sista tre åren riksdagspolitik så får vi hela tiden erfarenheter som vi naturligtvis försöker lära oss av. Förhoppningsvis så blir partiet bättre hela tiden.

På frågan om vad det var som fick riksdagsledamoten att brusa upp mot Aftonbladets reporter svarar han:

– Jag talar om gång på gång att jag inte är intresserad av att prata längre, sedan springer man efter mig och i stort sett drar mig i armen för att stoppa. När man visar en sådan total respektlöshet, då blir jag irriterad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.