Hans Lindblad, generaldirektör för Riksgälden. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Riksgälden skakas efter avslöjanden om storförluster – tillsätter extern utredning

Uppdaterad
Publicerad

Riksgälden, som fungerar som ”statens bank”, har nu beslutat att tillsätta en extern utredning av sitt ledarskap. Detta sker efter avslöjanden om att myndigheten tagit beslut som inneburit förluster för miljontals skattekronor.

De senaste dagarna har tidningarna Svenska dagbladet och Dagens industri rapporterat om problem på ”statens bank” Riksgälden.

Bland annat handlar det om en affär där Riksgäldens generaldirektör stängde en valutaposition när dollarn stod rekordlågt trots att experter på myndigheten ansåg att det var bättre att ligga kvar. Beslutet ledde till förluster på hundratals miljoner kronor.

– När beslutet togs så var förlusterna skenande och jag kunde inte motivera en fortsättning. Jag tycker inte att man ska ta den här typen av risker med skattebetalarnas pengar, säger Hans Lindblad, generaldirektör på Riksgälden.

”Riskfyllda positioner”

Riksgäldens styrelseordförande uppger nu för SVT att de under en lång tid haft problem med den här typen av affärer.

– För något år sedan så fattade styrelsen beslut om att avsluta den typen av verksamhet överhuvudtaget. Vi tycker inte att det är i enlighet med Riksgäldens uppdrag att ta så riskfyllda positioner som det innebär, säger Yvonne Gustafsson, styrelseordförande på Riksgälden.

Men varför först då, om det varit problem under flera år?

– Den har gått dåligt och gått med förluster under ett antal år och så här i efterhand så kanske man skulle gjort det snabbare, säger Yvonne Gustafsson.

”Tar det på stort allvar”

Finansdepartementet har nu kallat till sig Riksgäldens generaldirektör för ett möte som ska hållas inom en snar framtid och styrelsen har beslutat att tillsätta en extern utredning av ledarskapet.

– Vi har haft en avstämning i styrelsen i dag och vi har sett att det finns anledning att ta en del av de här sakerna på stort allvar, säger Yvonne Gustafsson.

Vad hoppas du utredningen ska ge svar på?

– Får vi tillräckligt bra underlag så kan vi vidta de åtgärder som krävs för att ledarskap och processer ska fungera bättre, säger Yvonne Gustafsson.

Fakta: Det här är Riksgälden

Visa

Riksgälden är statens centrala finansförvaltning och har även uppdrag som bidrar till att värna finansiell stabilitet. Riksgälden spelar en viktig roll i samhällsekonomin och på finansmarknaden.

Riksgäldens övergripande mål är att minimera kostnaderna för statens finansförvaltning utan att risken blir för hög och att bidra till finansiell stabilitet.

Källa: Riksgälden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer