Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rikspolischef Anders Thornberg i SVT:s Agenda Foto: SVT

Rikspolischefen: Ett misslyckande för hela samhället

Uppdaterad
Publicerad

För att minska dödsskjutningarna behöver tillväxten till de kriminella gängen brytas, enligt rikspolischef Anders Thornberg. Att polisen griper och lagför brottslingar är inte tillräckligt. Andra samhällsaktörer måste också gripa in.
– Om 12-13-åringar begår brott måste det få konsekvenser, man måste ta hand om dem, säger han i SVT:s Agenda. 

44 personer har skjutits ihjäl hittills i år, vilket är fler än något annat år. Skjutningarna sker främst i utsatta områden och ofta är både gärningsmän och offer minderåriga.

Att så många, främst unga män, dör i skjutningar är ett misslyckande för hela samhället, enligt Anders Thornberg.

– Vi har prioriterat de här ärendena och vi har jobbat väldigt hårt i år. Men vi känner oss ibland väldigt ensamma i de här områdena. Andra aktörer som socialtjänsten och Arbetsförmedlingen måste också kliva in, säger han.

Redan nu kan man se vilka åtta-tioåringar som riskerar att bli kriminella, säger han.

– Man måste sätta in resurser på olika sätt. Om man inte klarar skolan eller ramlar utanför på olika sätt måste det få konsekvenser. Om man är 12-13 år och begår brott måste det tas om hand, annars blir de en av de där unga männen som vi tar hand om några år senare. Jag kommer från ett brottsbekämpande myndighet och kan inte säga exakt vad som behöver göras, men jag ser att andra delar av samhället behöver kliva fram.

Se intervjun med Anders Thornberg i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer