• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nästan en dödskultur där varje enskild kriminell måste visa sin status” – hör biträdande rikspolischefen om orsaken till de höga nivåerna av dödligt våld inom den organiserade brottsligheten i klippet. Foto: SVT

”Ett våld drivet av status och prestige” – polischefen om rekordskjutningarna

Uppdaterad
Publicerad

Trots lagändringar och stora satsningar på polisen ökar skjutvåldet i Sverige. Enligt ställföreträdande rikspolischef, Johan Olsson, har polisen fortfarande mycket grundläggande arbete kvar för att råda bot på det ökande våldet.

– Vi måste växa på flera områden, säger Johan Olsson.

Sverige sticker ut och har den värsta situationen i Europa när det gäller skjutvapenvåld.

– Forskarna vet inte vad det beror på. Vår bild är att det beror på att vi har ett våld drivet av status och prestige. Minsta oförätt leder till dödligt våld, säger ställföreträdande rikspolischefen Johan Olsson i SVT Agenda.

Våldsspiralen i Södertälje

Antalet poliser i Sverige har ökat stadigt de senaste fem åren. Lagändringar har även gjort det enklare för poliserna att bli effektivare. Ändå ökar våldet.

– I grunden måste ju vi förbättra och utveckla våra arbetssätt, vi har ju en helt ny typ av brottslighet i Sverige när kriminella gäng använder krypteringsappar som inte går att avlyssna i Sverige

Johan Olsson menar att polisen befinner sig i början på den tillväxtfas som behövs och nu sker. 

– Många av de lagförslag vi har efterfrågat utreds ju nu, men de flesta och de viktigaste är inte på plats än. 

Förhoppningar på lagstiftning

Återtagande av brottsvinster har pekats ut som en viktig åtgärd i arbetet mot grovt organiserad brottslighet. I en rapport från polisens internrevison riktas dock skarp kritik mot polisens arbete på området, det saknas bland annat finansiella rådgivare och utbildning.

– Det viktigaste här är inte bara specialister utan att det här blir en vardag för poliserna längst ut i linan. Vi har börjat med utbildningar och det finns ett väldigt intresse, säger Johan Olsson.

Enligt Johan Olsson är frågan prioriterad och man har även förhoppningar på en ny kommande lagstiftning.

– Det här gör det enklare eftersom du inte behöver bevisa att specifika pengar kommer från ett specifikt brott. Det är lite av ett större skifte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet