Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omkring 200 domstolsbeslut om hemlig avlyssning har lett fram till gripandena och förhindrat grova brott, enligt rikspolischef Petra Lundh. Foto: SVT

Rikspolischefen: Över 30 gripna med hjälp av ny avlyssningslag

Publicerad

Polisen har förhindrat en rad grova brott och gripit över 30 personer med hjälp av den nya lagen som gör det tillåtet att avlyssna utan konkret brottsmisstanke. Det säger rikspolischefen Petra Lundh i en intervju för SVT:s Agenda.

– Det rör sig om förberedelse till mord, grova vapenbrott och annan grov brottslighet, säger hon.

Sedan lagen ändrades den 1 oktober har domstolar givit polisen tillstånd för så kallade hemliga tvångsmedel 200 gånger, enligt Petra Lundh.

Antalet avlyssnade personer är dock färre, påpekar hon. Orsaken är att tillstånden måste förnyas efter en viss tid om avlyssningen ska få fortsätta,

Lagrådet har kritiserat den nya lagstiftningen och bland annat skrivit att det är svårt att få en samlad bild av hur den påverkar den personliga integriteten.

– Man får väga integritetsintressena mot effektiviteten. I dag när vi har en sådan samhällsutveckling måste vi prova allt som går, säger Petra Lundh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.