Rikspolischefen Strömberg avgår

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Stefan Strömberg avgår vid årsskiftet. I ett pressmeddelande skriver justitieminister Beatrice Ask att hon och Strömberg är överens om att en ny person ska ta över.

Stefan Strömberg, som blir general- direktör i regeringskansliet, säger däremot att han gärna hade fortsatt med det arbete som han satt igång.

Från årsskiftet och till dess att regeringen utser en ny rikspolischef blir Bengt Svensson, ny chef för polisavdelningen vid Rikspolisstyrel- sen, tillförordnad rikspolischef.

”Jag ställer min plats till förfogande”

-Jag och justitieministern har pratat om att fortsätta utvecklingen av polisen enligt de riktlinjer och upplägg som har varit hittills. Men, hon vill att någon annan ska fortsätta det arbetet och då ställer jag min plats till förfogande, säger Stefan Strömberg till SVT.

Han tror inte att hans förslag om en förstärkt rikskriminal, enligt FBI-modell, var orsaken till regeringens bristande förtroende. Detta trots att Beatrice Ask tidigare har avvisat förslaget. Strömberg tror i stället att det handlat om att han inte varit tillräckligt framgångsrik i att få med hela polisorganisationen i förändringsarbetet.

På frågan om den kritik som riktats mot Strömbergs sätt att behandla kvinnor svarar han att han behandlar alla människor likadant, oavsett kön.

-Jag tycker att en del av de påståendena är överdrivna, säger han.

Tre namn nämns

Tre personer är tänkbara som ny rikspolischef enligt en rundringning som TT gjort bland poliser i landet. Det är länspolismästare Carin Götblad i Stockholm, Rikskriminalpolisens chef Therese Mattsson och Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.